El cultiu ecològic, un model en expansió

El Departament d’Agricultura posa xifres aquest dijous a un sector que no ha parat de créixer des que va sorgir amb el canvi de segle

La diferència bàsica amb els conreus tradicionals és en el control dels insectes que perjudiquen la planta per mitjà de depredadors naturals i sense utilitzar cap producte químic. Això genera més risc i més pèrdues de producte abans de la collita i, per tant, encareix el preu final de la fruita i la verdura. Però també millora el gust del producte i les propietats de la terra on es conrea. El pagès Pep Mas, que té horts ecològics a Martorell des de fa 15 anys, ha assegurat a 'El matí de Barcelona' que cada cop hi ha més conscienciació entre la ciutadania i entre els pagesos, que s'estan decantant cap a aquest model. Aquest dijous el Departament d'Agricultura presenta les xifres de l'agricultura ecològica a Catalunya.

A principis dels 2000 van començar a aparèixer pagesos que, cansats de castigar el camp i els conreus amb tot tipus de productes químics, van decidir apostar pel cultiu ecològic. Un dels que ho va fer fa 15 anys va ser en Pep Mas de Martorell. Tot i que ja treballava amb procediments d'agricultura tradicional, amb pocs tractaments, va decidir retirar-los del tot i limitar-se a les cures ecològiques. "No hi ha grans diferències amb el que ja fèiem",  ha explicat Mas a 'El matí de Barcelona', però "ara ho podem certificar amb un segell, que dona confiança als clients". El tractament ecològic es fa per mitjà de depredadors naturals, que competeixen amb els insectes que afecten els cultius i els eliminen. Mas assegura que la decisió redueix lleugerament la producció i encareix el producte, però es nota molt tant en el gust com en la millora de les propietats de la terra a llarg termini.

Des de fa set anys, pagesos com en Pep Mas han anat més enllà i han ofert els seus productes directament a les escoles. Això els permet estalviar-se intermediaris i, a la vegada, fer conscienciació entre els infants del que comporta plantar i collir fruites i verdures abans que les trobin als prestatges dels supermercats. Durant l'any fan visites amb els nens perquè vegin els processos de l'agricultura, hi participin i entenguin la importància que té la manera de plantar i de tractar els aliments. Mas assegura que en els darrers anys els pagesos estan optant cada cop més pel model ecològic, i preveu que en els propers anys es produeixi un gran creixement en l'oferta d'aquest tipus de producte.

Pots escoltar l'entrevista sencera aquí: