El Cercle Artístic de Sant Lluc rep la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament

L'Ajuntament de Barcelona ha premiat amb la Medalla d'Or al Mèrit Cultural el Cercle Artístic de Sant Lluc. Amb aquest reconeixement, el consitori reconeix la tasca de l'entitat per fomentar la pràctica artística i cultural a la ciutat. Aquest any, precisament, el Cercle celebra el 120è aniversari.

El Cercle Artístic de Sant Lluc va néixer l'any 1893 com una escissió del Círculo Artístico. La primera seu de l'entitat es trobava al carrer dels Boters. Els fundadors del Cercle, els germans Joan i Josep Llimona, Alexandre de Riquer, Antoni Utrillo i Dionís Baixeras van voler crear un espai de debat artístic compromès i seriós.

Durant la dictadura franquista, el Cercle Artístic de Sant Lluc va tenir el paper més important. Es tractava, llavors, d'una entitat molt pròxima a l'Església i, sota aquest paraigua, va ser capaç d'escapar de la censura del règim i acollir dins les seves parets projectes artístics trencadors. Un bon exemple en són els Amics de Gaudí, l'Agrupació Dramàtica de Barcelona, els Joglars o la Coral de Sant Jordi, que van néixer a Sant Lluc.

Actualment, el Cercle Artístic de Sant Lluc té més de 850 socis que, amb les quotes, en fan possible l'existència. Està situat al número 42 del carrer dels Mercaders, en un palau que data del segle XVI. Entre moltes altres activitats, s'hi organitzen sessions d'apunts amb model, un dels principals atractius per als "llucs". Segons els president, Lluís Utrilla, actualment hi ha pocs llocs on sigui possible "crear sense que ningú no et molesti, sense que ningú opini, sense que ningú no et classifiqui".