Els col·lectius i entitats que treballen en defensa del dret a l’habitatge han convocat una manifestació per a aquest dissabte, 6 d’abril, sota el lema “Punxem la bombolla. Prou lloguers abusius!”. La convocatòria és a les 18 hores als Jardinets de Gràcia i vol denunciar l’abús dels preus del lloguer, l’especulació immobiliària i l’explotació turística dels pisos a la ciutat.

L’emergència d’habitatge, al centre del debat electoral

La protesta vol exigir als partits polítics que posin l’emergència d’habitatge al centre dels seus programes i del debat electoral justament ara que hi ha eleccions. Entre els col·lectius que s’hi han adherit hi ha la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, el Sindicat de Llogaters, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Fem Sant Antoni, 500×20 o el Sindicat d’Habitatge del Raval.

Manifest conjunt amb 10 mesures

Les entitats han fet un manifest conjunt en què fan una crida a la ciutadania per sortir al carrer contra l’augment del preu del lloguer, un drama social que, diuen, continua davant la “mirada impassible dels governs i els poders públics”. “L’habitatge no és una mercaderia, és un dret” amb el qual no s’hauria de poder especular. Insisteixen que hi ha milers i milers de pisos buits i que també hi ha milers de persones sense lloc on viure.
El text també assenyala les indústries immobiliària i turística com a culpables de la crisi d’habitatge. Recorden que el Govern espanyol va rescatar els bancs amb més de 60.000 euros i, a canvi, aquesta “no ha fet altra cosa que fer fora de casa seva a persones sense donar cap alternativa”. Per això, reclamen la derogació de  la LAU i impulsar un nova normativa que legisli els lloguers socials al mercat lliure.
Entre les propostes que posen sobre la taula:
  • Lloguers assequibles: regulació dels preus del lloguer tenint en compte el poder adquisitiu real de la ciutadania.
  • Lloguers estables: demanen que els contractes es renovin automàticament si el propietari no demostra que necessita l’habitatge per a ús personal o d’un familiar.
  • Cap desnonament sense alternativa i més autonomia financera dels municipis per gestionar el parc d’habitatge.
  • Contracte de lloguer únic: gestionat per oficines d’Habitatge i Ajuntaments per posar fi als intermediaris.
  • Expulsió dels fons voltors.
  • Parc públic d’habitatge: demanen que es reconverteixi en parc públic d’habitatge els pisos acumulats per la banca i pels fons voltors.
  • Augmentar la construcció d’habitatge social per part de totes les administracions (l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament).
  • Prou de pisos turístics perquè la mala gestió del turisme té un gran impacte en la vida dels ciutadans.
  • Aplicació de la Llei 24/2015.

Convocatòria a tot Europa

Es tracta d’una crida d’àmbit europeu i s’hi han sumat fins a 36 ciutats com Londres, París, Nàpols, Budapest o la capital europea, Brussel·les. També s’hi  han afegit altres ciutats de l’estat espanyol.