En espera de l’eclipsi solar

Aquest divendres es produirà un eclipsi solar entre les 9.10 h i les 11.30 h. El fenomen astronòmic es veurà amb tota plenitud en dos punts del planeta: a les illes Feroe i a les Svalbard. A casa nostra, la Lluna taparà el 63,5% del cercle del Sol en el punt màxim, cap a un quart d'11 del matí. Els oftalmòlegs recorden que observar l'eclipsi sense precaucions pot danyar irremeiablement la retina dels ulls.

Els aficionats a l'astronomia esperen amb candeletes aquest divendres. Segons l'Observatori Astronòmic Nacional, l'eclipsi solar començarà a ser visible a Barcelona a les 9.11 h i acabarà a les 11.27 h. El punt àlgid serà a les 10.16 h, quan la Lluna s'interposarà entre la Terra i el Sol i taparà un 63,4% del cercle de l'astre. A les illes Feroe, a mig camí entre Noruega i Islàndia, i a les illes Svalbard, a l'Àrtic, l'eclipsi serà total. Això sí, no n'hi haurà prou que els astres s'aliniïn, també caldrà que la meteorologia hi posi la seva part i els núvols no acabin deslluint l'espectacle.

Des del Departament de Salut i la Societat Catalana d'Oftalmologia alerten del risc d'observar l'eclipsi sense utilitzar ulleres protectores homologades. Els experts recorden que el dany per a la retina pot ser el mateix que si es mira directament el Sol, i que pot afectar la part de l'ull responsable de la visió central. Recorden que els binocles, les ulleres de sol, les pel·lícules fotogràfiques o les radiografies no protegeixen els ulls de les cremades.

Per això, s'aconsella utilitzar filtres homologats o veure l'eclipsi projectat. Els qui optin per ulleres específiques, han de tenir en compte que, tot i això, només poden observar el fenomen durant períodes curts de temps, d'uns 30 segons, i després descansar la vista. També és important evitar que els infants mirin al sol, ja que els danys en les seves retines poden ser més greus.

Haurem d'esperar fins a l'agost de 2026 per tornar a veure un eclipsi solar des de Barcelona.