L’eclipsi solar es deixa veure a Barcelona

El cel tapat de primera hora s'ha obert a partir de les 10 h i finalment l'eclipsi solar parcial s'ha pogut veure des de tot Barcelona. Més de 700 alumnes d'escoles de Ciutat Vella l'han seguit des del punt d'observació organitzat per l'Aster, Agrupació Astronòmica a la platja de la Barceloneta, davant de l'Hospital del Mar. També hi ha hagut trobades per veure l'eclipsi a facultats de la UB.

Quan l'eclipsi ha començat a Barcelona, a les 9.11 h, els núvols tapaven el cel i fins i tot ha caigut una mica de pluja. Molts curiosos s'han desanimat, preveient que les ulleres i protectors oculars de tota mena que tenien preparats per poder mirar l'eclipsi, no els servirien de res. Però els meteoròlegs, atents al radar que mostrava el pas de la petita tempesta, ja han anunciat que el cel s'obriria a partir de les 10 h.

Dit i fet. A l'hora de màxim eclipsi solar a Barcelona, en què la Lluna ha tapat un 63% del Sol per la part superior dreta, a la ciutat ha lluït el sol durant una estona. A la platja de la Barceloneta s'ha desfermat l'eufòria. Els més de 700 escolars que s'hi aplegaven i fins a mig miler de barcelonins i turistes curiosos, de totes les edats, han començat a fer servir les ulleres que els ha proporcionat l'agrupació astronòmica Aster i han pogut gaudir de l'observació de l'eclipsi. Amb càmeres i telescopis també l'han pogut veure més de prop i immortalitzar el moment.

A tota la ciutat s'ha pogut veure el sol eclipsat, que produeix una llum molt especial. Després els núvols s'han tornat a tancar, mentre la Lluna també seguia la seva trajectòria i el Sol s'anava destapant cada cop més, fins a les 11.27 h, en què l'eclipsi ha acabat definitivament. Pere Closa, d'Aster, n'ha fet una valoració positiva: "amb les perspectives que hi havia a primera hora, al final podem estar prou contents", ha dit.

El darrer eclipsi solar es va poder veure a Barcelona el 4 de gener de 2011. Llavors Twitter ja en va ser testimoni, exactament igual que avui. Però ara haurem d'esperar fins a l'agost de 2026 per tornar a veure un eclipsi solar des de la ciutat. Això sí, en aquella ocasió serà total.