El castell de Montjuïc, un punt privilegiat per veure l’eclipsi parcial de Sol

Tot i les nuvolades en alguns indrets, des de Barcelona s'ha pogut veure l'eclipsi parcial de Sol. El punt màxim de l'eclipsi ha estat a les 8.58 h del matí, quan la Lluna tapava quasi la meitat del disc solar, i ha durat des d'un moment abans de la sortida del sol, fins a les 10.17 h.

A Barcelona, diverses entitats han facilitat l’observació del que ha estat l'únic eclipsi de Sol que es veurà aquest any a Catalunya. Per seguir-lo, prop d'un centenar de persones s'han aplegat al castell de Montjuïc, convidats per l’associació Aster, que ha situat una vintena de telescopis per veure l'eclipsi parcial en directe. A més, tenint en compte que per seguir l'eclipsi s'havien de prendre precaucions, Aster ha facilitat filtres especials per als més curiosos.

040111eclipsiok+

L'eclipsi en línia

Pels que s'han quedat a casa, la Universitat de Barcelona (UB) ha habilitat la pàgina web del Departament d’Astronomia i Meteorologia, a través de la qual s'ha pogut seguir l’eclipsi en directe. L'Observatori d'Àger, en col·laboració amb la Societat Astronòmica de Lleida, també ha ofert la possibilitat de seguir-lo a través de la pàgina web del Parc Astronòmic.

I el proper?

Des de l'any 2005 no s'havia pogut veure un eclipsi de Sol des de Barcelona, i en aquell cas va ser anul·lar. Segons el president d'Aster, Pere Closas, en tindrem un altre de parcial el 2015. Ara bé, per poder veure un eclipsi total haurem d'esperar 15 anys: l'any 2026.