La via Laietana, Gran de Gràcia i 58 carrers secundaris, tallats pel Dia sense Cotxes

L'Ajuntament organitzarà prop de 90 activitats entre el 16 i el 22 de setembre, amb motiu de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Les activitats culminaran el dijous 22 amb la celebració del Dia sense Cotxes, que coincidirà amb un dia laborable. Hi haurà restriccions de trànsit en carrers importants com la via Laietana i Gran de Gràcia, i es faran talls a 58 carrers d'àmbit local de cada districte per obrir-los a usos ciutadans.

Amb l'objectiu de conscienciar sobre els problemes de salut que generen els elevats nivells de contaminació, el soroll ambiental o el sedentarisme, l'Ajuntament programa la Setmana de Mobilitat Sostenible i Segura. La proposta tindrà lloc la setmana del 16 al 22 de setembre i s'emmarca dins la Setmana Europea de la Mobilitat, en què participen centenars de ciutats del vell continent.

Durant quatre dies s'organitzaran un centenar d'activitats a Barcelona. No hi faltaran clàssics com la Cursa de la Mercè o la Cursa de Transports per comparar els consums, el cost i les emissions dels diferents mitjans de transport. També s'hi faran la Fira de la Mobilitat Sostenible -amb un mercat de bicicletes de segona mà-, la fira EXPOelèctric -amb mostres i col·loquis sobre vehicles i llars no contaminants- i la Jornada Mediterrània de Seguretat Viària. Una de les cites destacades serà el Park(ing) Day Barcelona, el dia 16 de setembre entre les 9 i les 17 h, en què entitats, associacions i col·lectius transformaran places d'aparcament en parcs, jardins i altres formes d'espai públic. La informació detallada sobre totes les activitats previstes es pot consultar al web de la Setmana de la Mobilitat.

Dia sense Cotxes

La jornada estrella de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura serà, per segon any consecutiu, el Dia sense Cotxes. Aquest any s'ha fet coincidir amb la celebració del dia mundial el 22 de setembre i, per tant, coincidirà amb un dia laborable. Això ha fet que l'Ajuntament modifiqui la proposta de l'any passat, en què es va tallar al trànsit un carrer important de cada districte. Enguany des de les 8 i fins a les 21 h es tallaran parcialment dues artèries, la via Laietana i Gran de Gran de Gràcia, i 58 carrers més d'àmbit local, repartits pels 10 districtes. A la via Laietana els vehicles privats no podran circular-hi de pujada i només podran fer-ho els autobusos, els taxis i les bicicletes. De baixada, en canvi, es mantindrà un carril per a transport públic i un per a cotxes. El carril central alliberat serà un carril bici bidireccional. I a Gran de Gràcia, només podran circular-hi autobusos, taxis, bicicletes i veïns a partir de les 11 h. En aquest cas, el tall començarà més tard per facilitar les operacions de càrrega i descàrrega comercial.

Durant tot el dia, el telèfon d'atenció ciutadana, el 010, oferirà informació sobre les afectacions i recomanacions de mobilitat. També es podran seguir a Twitter amb l'etiqueta #mobilitat2016 i #BCNsensecotxes. De tota manera, l'Ajuntament recomana que el 22 de setembre no s'utilitzi el vehicle privat sempre que sigui possible, i que es planifiquin els desplaçaments amb més temps o amb recorreguts alternatius, sobretot les persones que vénen a treballar a la ciutat des de l'àrea metropolitana.