Dilluns tornarà a haver-hi vaga de metro

La directiva de TMB demana als treballadors que portin a assemblea la proposta d’acord, però el comitè creu que encara hi ha molt a negociar

Les negociacions entre TMB i els treballadors del metro han entrat en una fase d'enroc. El director de Metro Barcelona, Marc Grau, ha explicat als mitjans de comunicació que s'han fet moltes concessions en l'àmbit organitzatiu, salarial i social que haurien de permetre un acord de forma imminent. Menys clar ho veuen els treballadors. El president del comitè d'empresa, Pere Ramón, recorda que "l'ampliació de la plantilla i aturar l'externalització de serveis" són innegociables i que el document del que parla TMB "és poc concret" i no el poden portar encara a l'assemblea.

El director de TMB assegura que, l'acord proposat comporta una important millora en matèria social acompanyat d'un "augment del poder adquisitiu". Grau ha transmès la voluntat de l'empresa que el conveni s'aprovi i s'eviti així una nova jornada de vaga el dilluns vinent. També ha demanat comprensió, ja que hi ha un límit pressupostari i superar-lo seria il·legal.

D'altra banda, el comitè d'empresa i sindicats com CCOO confirmen que hi haurà vaga el dilluns vinent i creuen que el document no es pot considerar un pacte tancat que es pugui sotmetre a votació Els principals punts de distanciament són la durada del conveni (l'empresa demana quatre anys i els treballadors dos), l'increment de la plantilla i l'externalització d'alguns serveis (és un dels focus de protesta dels empleats, però TMB defensa que per llei han de fer-ho). Pel que fa a l'increment de la plantilla, mentre que TMB argumenta que la Llei de Pressupostos impedeix més contractacions, el comitè respon que "la llei impedeix moltes coses menys que els directius s'incrementin els sous".

El representant dels treballadors ha tornat a insistir en què la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, participi a les reunions de mediació: "ella i els directius de TMB amb poder de decisió i capacitat d'adoptar mesures. Si la direcció i l'Ajuntament s'hi neguen, ells sabran", ha dit Ramon.

Davant la possibilitat que dilluns es repeteixin les aturades Grau recomana als passatgers que "anticipin" el viatge i que "agafin serveis alternatius".