El diagnòstic precoç, clau en el tractament del Parkinson

Els afectats de Parkinson triguen entre un i cinc anys de mitjana a ser diagnosticats. En el Dia Mundial del Parkinson, pacients i neuròlegs apunten que cal treballar per aconseguir el diagnòstic precoç per poder posar en marxa com més aviat millor el tractament mèdic. La teràpia combinada de fàrmacs i rehabilitació aconsegueix frenar temporalment el desenvolupament de la malaltia.

El Parkinson és una malaltia que apareix amb símptomes poc clars. És per això que els pacients han de passar per moltes proves i especialistes abans de confirmar que la tenen. En un 20% dels casos, es triga més de cinc anys a confirmar el diagnòstic. Un temps que pot ser clau pel tractament d'aquesta afectació. Com abans s'iniciï la teràpia farmacològica i la rehabilitació, abans millora la qualitat de vida dels pacients.

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa i crònica que progressa amb els anys. Afecta les zones del cervell encarregades del control i la coordinació del moviment i de l'equilibri. Acostuma a manifestar-se amb problemes a l'hora d'escriure o caminar, tot i que sovint els afectats se n'adonen perquè mouen involuntàriament una cama o un braç en repòs.

Un altre dels signes d'alarma previ als problemes de mobilitat és que es redueix la capacitat de percebre olors. Un 80% dels afectats de Parkinson distingeix malament els aromes. Mostren també trastorns de conducta i de la son, a més d'estrenyiment i depressió.

El Parkinson afecta entre 120.000 i 150.000 persones a Espanya. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, cada any es detecten 10.0000 casos nous. És la segona patologia neurodegerativa, després de l'Alzheimer. L'edat és un factor de risc; de fet, prop del 70% de les persones que tenen Parkinson tenen més de 65 nays, però un 15 % dels pacients té menys de 45 anys.