Sant Jordi commemorarà autors catalans la revetlla de la diada

La festivitat coincidirà amb la Trobada de Ciutats Literàries, de la qual Barcelona és anfitriona

Més enllà de les parades habituals de llibres i roses, el Sant Jordi d'enguany vol establir noves tradicions. L'Institut de Cultura (ICUB) organitzarà per primera vegada la Nit del Drac, una cita el vespre del dia 22 d'abril per homenatjar els escriptors dels quals se celebra l'aniversari. També s'estrenaran els Diàlegs de Sant Jordi, que permetran tenir contacte directe entre els escriptors i els lectors. Paral·lelament, Barcelona acollirà entre el 20 i el 23 d'abril la Trobada de Ciutats Literàries.

EL tret de sortida a Sant Jordi el donarà, com és habitual, el peculiar pregó de la festa. Enguany, però, s'avançarà de les 19 h a les 18 h. Anirà a càrrec de l'autora Yasmina Reza, que conversarà amb Xavier Albertí -director del TNC- sobre la seva obra i el paper que han tingut les biblioteques en la seva formació literària.

A banda dels actes tradicionals, l'ICUB proposa dues noves activitats perquè "creïn precedent i es quedin perquè cobreixen un buit" que hi havia en la celebració de Sant Jordi, ha dit el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Collboni. En aquest sentit, s'ha creat la Nit del Drac, una revetlla literària el dia 22 en què personalitats del món de la cultura faran un homenatge a escriptors dels quals se celebra l'aniversari (com Joan Fuster, que va morir fa 25 anys, o Aurora Bertrana, que va néixer ara fa 125 anys, entre d'altres). Serà a la plaça Comercial, a les 21 h.

Aquest 2017 també es faran els primers Diàlegs de Sant Jordi: entre el dijous 20 i el dissabte 22 d'abril hi haurà trobades entre escriptors internacionals i lectors. Hi participaran Teju Cole, Enrique Vila-Matas, Petros Márkaris, Francesc Serés, Lionel Shriver, Empar Moliner, Siri Hustvedt, Gabriela Wiener, Carlos Zanón, Sara Mesa i Max Besora. Els diàlegs tindran lloc en tres espais diferents: el CCCB, el Disseny Hub Barcelona i el Mobile World Centre. Segons un dels organitzadors dels diàlegs i gerent del Consorci de Biblioteques, Ramon Bosch, l'objectiu és "convertir en edificis per a la lectura" espais que habitualment no ho són.

Capital de la literatura

En paral·lel a la celebració de Sant Jordi, Barcelona també es convertirà en la capital de la literatura perquè acollirà (del 20 al 23 d'abril) la Trobada de Ciutats Literàries. Durant els quatre dies, representants de les altres 19 ciutats de la literatura declarades per la Unesco es reuniran amb diferents actors del sector per establir noves col·laboracions.