La DGT envia les últimes etiquetes per classificar els cotxes segons el que contaminen

Durant aquest mes d'octubre culminarà el procés d'enviament dels distintius mediambientals de la DGT a la província de Barcelona. El sistema d'etiquetes permetrà en un futur regular l'accés dels cotxes més contaminants als centres urbans. De moment, però, col·locar l'adhesiu és voluntari. Passeu el ratolí per damunt dels distintius de l'interactiu i es desplegaran els vehicles que engloben.

Els distintius que està distribuint ara la DGT i que rebran els conductors per correu postal són els identificats com a C (en verd) i B (en groc). Dels primers se'n repartiran 260.000 i dels segons, 500.000. La categoria C es correspon amb turismes i furgonetes de gasolina matriculats a partir de gener de 2006. També s'hi engloben els dièsel i vehicles pesants matriculats a partir de 2014. Les etiquetes B agrupen els turismes i furgonetes de gasolina matriculats a partir de gener de 2000 i els dièsel, a partir de 2006. Els pesants d'aquesta categoria són els matriculats a partir de 2005. Els vehicles més antics a aquestes dates i, per tant, més contaminants no rebran cap distintiu.

El mes de març la DGT ja va enviar les etiquetes anomenades de "zero emissions" de color blau. Concretament, les van rebre els 3.200 titulars de vehicles elèctrics de l'àrea metropolitana de Barcelona. Durant el juliol va ser el torn dels distintius "eco", de color blau i verd, que van rebre 9.700 conductors de cotxes híbrids.

Tot i que la col·locació dels distintius és voluntària, l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya ho consideren una eina cabdal per reduir la contaminació. El sistema servirà per classificar els vehicles en funció de les seves emissions i així gestionar episodis d'alta contaminació. També serà un pas previ a la regulació de zones de baixes emissions com els centres urbans. Les tres administracions destaquen que es tracta d'una "discriminació positiva dels vehicles més respectuosos amb el medi ambient".