Desenvolupar aplicacions per a mòbils: un negoci canviant

El primer congrés BDigital Apps ha reunit tots els implicats en la creació d'aplicacions per descarregar al mòbil. Plataformes i desenvolupadors han mirat al futur d'un mercat que creix a tota velocitat, i el pastís encara no està del tot repartit. Els usuaris gaudeixen d'aplicacions que fan pràcticament qualsevol cosa, des de retocar una foto fins a demanar un taxi.

El mercat de les aplicacions va ser el protagonista de la darrera edició del Mobile World Congress, la trobada mundial del sector de la telefonia mòbil, que se celebra a Barcelona. Aquestes aplicacions, que els usuaris es descarreguen per jugar, comunicar-se o gaudir de qualsevol servei, no les fan les operadores ni els fabricants de mòbils, sinó els desenvolupadors. Qualsevol petita empresa de programadors informàtics pot vendre les seves aplicacions arreu del món mitjançant les botigues en línia d'Apple, Android, Blackberry o Nokia, per exemple.

El primer repte és, precisament, escollir bé la plataforma o, més aviat, crear versions de l'aplicació per a cadascuna d'elles. A més de donar a conèixer dotzenes d'aplicacions desenvolupades a casa nostra, el congrés BDigital Apps ha servit perquè els desenvolupadors puguin intercanviar impressions amb els representants de totes les plataformes (excepte la més important: Apple no acostuma a participar en congressos oberts).

Almenys una cosa ha començat a veure's clara: en el futur, no tots els serveis específics per a mòbils seran aplicacions que calgui descarregar. També n'hi haurà que estaran disponibles només a la web, sense que això els impedeixi accedir a la càmera, el GPS o l'agenda de l'usuari (sempre amb el seu permís, és clar). Si els serveis són de pagament, es carregaran a la factura telefònica o mitjançant noves plataformes. L'avantatge de tenir les aplicacions en xarxa és que s'hi accedeix mitjançant un navegador, de forma que l'usuari hi podrà entrar des de qualsevol dispositiu i els desenvolupadors no hauran de programar aplicacions totalment diferents per a iPhone, Android, Blackberry, Nokia...