Un centenar de legionaris es manifesten en contra de la cristianofòbia

Algunes entitats s’han desmarcat de la mobilització per la utilització d’una imatge de Jesucrist

Un centenar de legionaris s'han manifestat aquest dissabte al migdia per protestar contra la cristianofòbia i per la unitat d'Espanya. S'han desplaçat des de la Catedral fins a la plaça de Sant Jaume traient en processó el Crist de la Bona Mort. La mobilització ja fa dies que ha generat polèmica perquè algunes entitats de legionaris se n'han desmarcat.

La setmana Santa de l'any passat, la Legión Urbana de Barcelona va esquivar la prohibició de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, i va acabar organitzant una processó diluïda en una manifestació en defensa de la llibertat religiosa. Aquest any ha tornat a passar el mateix, i de nou, la Legión Urbana de Barcelona ha sortit al carrer aquest dissabte. Ha tornat a ser mitjançant una manifestació que ha tingut moltes connotacions religioses, inclosa la processó. Jesús Cañadas, president de l'entitat legionària, ha concretat: "Això no és una processó. És una manifestació. Com que ens manifestem en contra de la cristianofòbia, fem servir la simboligia cristiana, i no hi ha res millor que la imatge de Crist". Cañadas ha afegit que "en altres tipus de manifestacions, porten processons amb nines inflables i altres faramalles". Sigui com sigui, el Crist de la bona mort l'han fet marxar des de la plaça de la Catedral i fins a la plaça de Sant Jaume, envoltada de persones que, amb pancartes i banderes, han vestit la desfilada de manifestació. Se n'ha desmarcat la Hermandad de Antiguos Legionarios ha decidit no participar-hi, ja que afirmen, "que els creients no han de polititzar la religió" i no estan d'acord que "s'hagi utilitzat la imatge del Crist".

Una imatge cuidada

La manifestació ha acabat a la plaça de Sant Jaume amb la lectura d'un manifest, en què s'ha defensat la llibertat religiosa, s'ha enaltit el cristianisme, i s'ha predicat la unitat d'Espanya. La simbologia ha estat ben cuidada, ja que no s'hi han vist banderes preconstitucionals, ni pancartes amb lemes que poguessin ser perseguits legalment. Només s'han pogut llegir lemes que apel·laven a posar fi a la cristianofòbia. Sí que hi ha hagut qui ha mostrat lemes a títol personal, com algú que ha mostrat una bandera francesa amb l'emblema del Front Nacional —el partit de Marine Le Pen— i alguns dels eslògans amb què el partit ultradretà francès ha concorregut en les últimes cites electorals.

Un dispositiu de seguretat, format per una vintena de persones —algunes vestint samarretes del partit ultra Democracia Nacional—, s'ha encarregat d'obrir pas entre les desenes de turistes que visitaven la Catedral, caminaven pel carrer del Bisbe, o eren a la plaça de Sant Jaume. La paradoxa s'ha donat quan, davant de l'Ajuntament, la manifestació amb el Crist ha coincidit amb un casament civil i homosexual. No ha passat res.