Adif ha presentat 390 denúncies per robatoris el 2015, la majoria de coure

El furt de 360 metres de cablejat de coure que s'ha produït aquest dimarts no és un fet aïllat. Fins a l'octubre de 2015 Adif ha presentat 390 denúncies per robatori, el 90 % de les quals són de coure. Segons els experts, aquest és el metall més buscat pels lladres per l'elevat preu i perquè és fàcil d'extreure. Per això, recomanen millorar les mesures de seguretat a la xarxa de Rodalies.

El degà del Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya, Ferran Amago, explica que "extreure coure de la xarxa de Rodalies és tan fàcil com tallar-lo i emportar-se'l". En aquest sentit, Amago reclama més mesures de seguretat com ara càmeres o sensors o, fins i tot, "formar cossos de seguretat especialitzats en robatoris de coure". Segons ha explicat el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez Pomar, Adif té instal·lades a la xarxa més de 8.000 càmeres de vigilància i hi treballen 1.200 agents de seguretat.

El coure és el metall més buscat pels lladres per l'elevat preu i perquè és fàcil de vendre en els mercats negres. La directora del Gremi de Recuperació de Catalunya, Victòria Ferrer, ha explicat que en els mercats il·legals el coure es blanqueja, es pela, es tritura i es torna a posar a la venda, de manera que "és molt difícil identificar-ne la procedència". Bona part del coure robat també s'exporta a altres països com, per exemple, els de l'Europa de l'Est.