Les demandes de Barcelona al nou president Torra

Colau exigirà al nou inquilí del Palau de la Generalitat més inversió del govern en habitatge i abordar conjuntament el narcotràfic a Ciutat Vella

El govern d'Ada Colau espera amb una carpeta de reivindicacions l'arribada del nou president, Quim Torra, al Palau de la Generalitat, després de més de sis mesos sense interlocutor a l'altre costat de la plaça de Sant Jaume. En la primera trobada que mantinguin l'alcaldessa i el nou president de la Generalitat, Colau li reclamarà abordar conjuntament els problemes de narcotràfic a Ciutat Vella que denuncien veïns i partits polítics, així com garantir la inversió que li pertoca en el Consorci de l'Habitatge.

Les relacions entre Colau i Quim Torra no han començat amb bon peu, com es desprèn de les declaracions de l'alcaldessa, que s'ha mostrat crítica amb Torra des que el van nomenar candidat a la presidència pels continguts "etnicistes i ofensius" de tuits publicats anys enrere. Colau també va carregar contra el primer discurs d'investidura, que va trobar decebedor i amb dificultats de "buscar ponts i propostes transversals".

En matèria d'habitatge, Colau ha anat reiterant en les últimes setmanes que la Generalitat no fa els deures i no inverteix prou en el consorci compartit amb l'Ajuntament, en què el consistori té el 40 % i el govern català, el 60 % restant. Segons l'alcaldessa, la inversió municipal arriba ara al 80 %. La segona qüestió prioritària que es vol abordar amb el nou govern són els narcopisos a Ciutat Vella, un fenomen que el consistori reitera que requereix la implicació dels Mossos d'Esquadra i no només de la Guàrdia Urbana.

L'L9 i el deute de les escoles bressol

Pel que fa a educació, en què també hi ha un consorci compartit, l'Ajuntament demana a la Generalitat que contribueixi al finançament de les escoles bressol. De fet, ja ha iniciat la via judicial per reclamar 42 M € per la cancel·lació d'aportacions des del 2013. El consistori exigeix amb urgència un nou govern perquè en les reunions del Consorci d'Educació es puguin prendre decisions sobre la construcció o ampliació d'escoles. En l'àmbit de serveis socials es reclamen més places de residència per a la gent gran.

Aquest any s'han de posar en marxa dues estacions de l'L10 a la Marina, però el consistori reclama també a la Generalitat acabar el tram central de l'L9 per connectar els dos extrems de la línia. En matèria de turisme, no es desisteix en la reclamació del 100 % del que es recapta a Barcelona amb la taxa turística (ara se'n rep el 50 %), i s'insisteix també a agilitzar la regulació del lloguer turístic d'habitacions.

Les peticions dels grups municipals

María José Lecha (CUP) ha demanat a Quim Torra que segueixi el mandat de l'1-O perquè "el poble continuarà a l'altura del moment" i ha afegit: "Esperem que els polítics també ho facin". Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz (PP) ha recordat que amb presidents independentistes la Generalitat ha reduït la inversió a Barcelona. Per això ha demanat a Torra "que es dediqui a resoldre els problemes dels catalans" i deixi enrere "la seva dèria de confrontació".