“El 60 % de les deixalles que hi ha al mar són envasos i embalatges”

Un projecte conjunt entre l’Administració, el Port i els pescadors ha permès recollir i classificar els residus marítims recollits a la costa de Barcelona durant l’últim any i mig

De les deixalles extretes del fons marí de la costa barcelonina se'n desprèn que el 60 % dels residus recollits són plàstics procedents d'envasos i embalatges arribats de terra per l'efecte del vent. També hi ha un percentatge important de residus tèxtils i, fins i tot, alguns metalls extrets del fons per la pesca de l'arrossegament. Una exposició a la terminal Drassanes del Port de Barcelona mostra alguns dels objectes recollits per les xarxes dels pescadors dins del projecte Marviva.

El responsable tècnic de medi marí del Servei de Medi Ambient del Port de Barcelona, Javier Romo, ha explicat en una entrevista a 'El matí de Barcelona' que la presència de plàstic al mar pot acabar afectant tota la cadena alimentària. "El veritable problema és la introducció dels microplàstics en la cadena tròfica", ha dit, "les larves o el plàncton tenen microplàstics a dins, que després són ingerits pels peixos petits i pels grans, i ens arriben a nosaltres". Romo ha alertat d'un altre efecte secundari: "Aquests plàstics tenen tendència a acumular alguns components tòxics concerts" que poden fer-los encara més perjudicials.

Els responsables del projecte Marviva han organitzat una exposició itinerant amb plafons informatius i alguns dels objectes recollits que s'ha pogut veure a diversos indrets del litoral català, també a Barcelona. L'objectiu és conscienciar sobre els efectes de l'abocament de deixalles al mar. L'exposició es podrà veure des d'aquest dimarts a la terminal Drassanes del Port de Barcelona.

Pots escoltar l'entrevista sencera aquí: