La desobediència fiscal, una alternativa alegal per fer a la declaració de la renda

La campanya de declaració de la renda està en marxa. Fora del procediment habitual, diverses entitats plantegen alternatives, al marge de la llei. Des de l'any 1984, Justícia i Pau proposa l'objecció fiscal, és a dir, no pagar els impostos destinats a despesa militar. En un context de retallades és una manera d'oposar-se al repartiment dels impostos que fa el Govern espanyol.

Segons Xema Moya, col·laborador del Servei d'Informació d'Objecció Fiscal de Justícia i Pau, "cada dia es destinen 46 milions d'euros en despesa militar", un 4,7% dels pressupostos. Justícia i Pau s'emmiralla en les protestes dels objectors de consciència, que es negaven a fer el servei militar. Des de l'ong asseguren que, arran del moviment dels indignats,  l'any 2011 va augmentar el nombre de persones que van optar per fer l'objecció fiscal, tal com va passar durant la Guerra del Golf; i afirmen que aquest any han rebut moltes demandes d'informació. Justícia i Pau ofereix assessorament per fer l'objecció fiscal cada dimecres, de 18 h a 21 h a les seves oficines.

Insubmissos al 29%

Una iniciativa similar, però més àmplia, és la que es planteja des de l'Oficina de Desobediència Econòmica de Barcelona. En un context de retallades en salut i educació, l'activista Enric Duran critica la manera com l'Estat reparteix els pressupostos: "només la partida del deute públic és del 23% i si n'hi sumem d'altres com la militar, la policía, la monarquia o l'església arriben al 29%".

A través d'una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami i gràcies a la col·laboració d'unes 400 persones, han editat un manual de la desobediència econòmica i han obert diverses oficines arreu de l'Estat. Al manual es detallen diferents propostes: des de la insubmissió fiscal, opcions més a llarg termini com la insolvència, o consells per saber com actuar quan no es pot pagar una hipoteca. Per si sorgeixen multes, disposen d'un equip d'assessorament jurídic i s'ha creat una caixa comuna de resistència perquè els contribuents no hagin de pagar dues vegades. Per a la campanya de la insubmissió fiscal de l'IRPF de 2012, ofereixen assessorament els dimarts, de 17 h a 21 h, a l'oficina de Barcelona.