De la pantalla de l’iPhone a les galeries d’art

Divendres es va inaugurar a Barcelona la mostra de fotografia realitzada amb mòbils Eyephoneography, que es podrà visitara l'FNAC del Centre Comercial Arenas fins al proper 7 de gener. El projecte promou el potencial artístic i social de l'anomenada fotografia mòbil, i està format per instantànies de vuit fotògrafs internacionals.

L'exposició recorrerà vuit ciutats espanyoles durant més d'un any. El projecte inclou conferències, tallers fotogràfics, un concurs de fotografia per a joves, i altres activitats. En el cas d'"Eyephoneography", la mostra, la formen treballs realitzats per artistes i fotògrafs professionals, però la qualitat de la fotografia dels aficionats cada vegada és millor. De fet el mes d'octubre passat, a Londres, es va organitzar una exposició d'instantànies d'aficionats, capturades o retocades amb l'aplicació Instagram.

El debat sobre l'intrusisme en el sector de la fotografia està obert. Alguns professionals consideren que parlar de "fotografia mòbil" és una frivolitat i es neguen a reconèixer el treball dels aficionats anònims. D'altres, es mostren oberts a una nova via per a la promoció de la cultura fotogràfica, però recorden que calen uns estàndards de qualitat i que no tot s'hi val. I n'hi ha que consideren que la informació ha de circular lliurement a la xarxa, que seran els treballs interessants els que es conservaran i que la resta cauran en l'oblit.