La CUP adverteix que no permetrà que es torni a la “pantalla autonòmica”

Celebren l’acord per una Mesa amb majoria republicana, però demanen un compromís amb la via unilateral

La CUP s'ha assabentat per la premsa de l'acord segellat aquest dimarts entre Carles Puigdemont i Marta Rovira. Sense conèixer-ne els detalls, valoren positivament que es pacti una Mesa amb majoria independentista a la cambra, però demanen que el compromís per "materialitzar la república" vagi més enllà i creuen que això només es pot fer per la via unilateral.

Carles Riera, Maria Sirvent, Vidal Aragonès i Natàlia Sànchez, el quatre diputats electes de la CUP, han comparegut just després que s'hagi fet públic l'acord entre JxC i ERC per engegar la legislatura. "La CUP Crida Constituent no serà cap impediment perquè es pugui formar una Mesa amb majoria republicana i investir un govern republicà", ha deixat clar Riera.

Ara bé, recelen que el nou govern pugui tornar "a la pantalla autonòmica" i recorden que el seu compromís és "materialitzar el mandat de l'1 d'octubre i la república catalana". Consideren que això només és factible per la via unilateral, desobeint la Constitució espanyola, per això insten Junts per Catalunya i Esquerra a "comprometre's amb la unilateralitat".

Els cupaires asseguren que per ells no és prioritari formar part de la Mesa o tenir un grup parlamentari propi. En aquesta línia, adverteixen que no seran "moneda de canvi de cap acord polític", per tant, no donarien suport a cap programa que no inclogui construir la república, encara que fos a canvi de cap benefici parlamentari. També han deixat clar que no contribuiran a un avançament electoral.