Poder explicar com és el dia a dia d’estar internat a la presó a través de fotografies i cartes personals. És el que planteja l’última exposició que acull La Model, inaugurada aquest dissabte 15 de juny. La mostra, titulada “Cartes des de Brians II”, és producte d’un taller participatiu que han rebut un grup d’interns del centre penitenciari de Brians en el què han estat animats a introduir-se al món de la fotografia.

L’exposició és un recull de retrats a companys o instantànies dels espais comuns de la presó en què viuen. A més, també s’hi pot veure una col·lecció de cartes personals de molts dels interns retratats. Escrits enviats als seus familiars i amics que tenen com a tòpics principals la llibertat o l’amor.

Exposició presó Model

L’art com a mitjà d’expressió

Els participants del taller, que s’han estrenat com a artistes, agraeixen haver pogut usar l’art com a mitjà d’expressió. D’altra banda, entenen que aquesta proposta els ha brindat un seguit d’oportunitats i un aprenentatge que no creuen que podrien haver rebut en una altra circumstància. “Ha sigut molt constructiu perquè de no saber fer fotografies a entendre com va una càmera, hi ha un gran canvi” explica en Juan Manuel, un dels artistes. Afegeix que “sap molt greu veure que el procés acaba, però és maco que ho faci amb un bon final. Ens ha quedat una exposició molt xula”.

La majoria dels artistes participants en el projecte havien estat presos a La Model en la seva època d’activitat. Per aquest motiu, des del projecte s’ha impulsat que no només fossin els autors de les obres que recull la mostra, sinó també els responsables de conceptualitzar-la. Els artistes han treballat en la ideació dels espais i també en el seu muntatge.

Exposició presos a la Model

Un projecte impulsat per Ruido Photo

Aquesta iniciativa ha estat coordinada pel fotògraf Pau Coll, de l’organització d’imatge documental Ruido Photo. Coll fa més de deu anys que lidera projectes de fotografia participativa amb presos i entén que “els nostres presos estan molt, molt estigmatitzats”. Afegeix que “crec que és sa entendre com és el sistema penitenciari i què està passant a les presons per poder reformular-ho”. En aquesta línia, creu que l’art és una bona via per a fer-ho i aquesta exposició, que podrà visitar-se fins el proper 6 de juliol, n’és una prova.

Els artistes, el perfil de pres més comú a Catalunya

La majoria dels participants a ‘Cartes des de Brians II’ són presos que porten mitja vida a la presó per una reincidència de delictes menors, com els problemes amb les drogues. Es tracta d’un perfil molt comú a les presons espanyoles i catalanes. De fet, gairebé la meitat dels presos espanyols compleixen condemnes de cinc anys o més i un de cada cinc passa més de 10 anys a la presó. Aquesta estadística, fa d’Espanya un dels països d’Europa occidental amb condemnes més llargues i més percentatge de població reclusa.