Els cuidadors de persones amb discapacitat intel·lectual exigeixen més bones condicions

Demanen a la Generalitat que compleixi els pressupostos i que canviï el sistema d’assignació de concursos públics

Personal de centres d'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual s'han concentrat aquest dissabte a la plaça de Sant Jaume per demanar al govern que es millorin les condicions laborals. Són treballadors de residències, llars residència, centres ocupacionals i centres especials de treball. Denuncien que és un sector amb una "gran precarització laboral" i que "la conciliació familiar és una utopia".

Comissions Obreres (CCOO), el sindicat organitzador de la manifestació, assegura que "per a una gran majoria de les treballadores el mileurisme queda ben lluny". Expliquen que els torns són rotatius, amb jornades laborals de més de 12 hores si s'han de quedar a la residència; i que l'Administració segueix un sistema d'assignació de concursos públics amb ofertes a la baixa, és a dir, escollint la proposta amb el pressupost més baix.

Un dels principals temes de controvèrsia és la flexibilització de les ràtios. Abans de l'esclat de la crisi els cuidadors assumien com a màxim cinc usuaris al mateix temps. Any rere any aquesta proporció ha anat creixent, i ara parlen de fins a 10 usuaris per treballador.

"En tractar-se de temes bàsicament d'higiene i cura personal, requereixen molt temps", explica el coordinador de residències de la sectorial CCOO Educació, Isidre Rabadà, "i això repercuteix en la qualitat del servei".

Després de parlar amb la patronal, Discapacitat Intel·lectual Catalunya (Dincat), i no aconseguir millores, van reunir-se el febrer amb la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i amb els diferents grups parlamentaris per tal de pressionar el govern. Ara, insten la Generalitat a complir amb els pressupostos aprovats aquest dimecres, que inclouen un apartat dedicat específicament a millorar les condicions del sector.

També reclamen que es posi fi al sistema d'assignació de recursos actual i que "es prioritzin aspectes tècnics per sobre dels econòmics".