Creixen un 4 % les trucades al Telèfon de l’Esperança, sobretot per problemes mentals

Gairebé el 50 % de les persones que truquen al Telèfon de l'Esperança (93 414 48 48) tenen problemes de salut mental. El 2016 aquest servei, atès per 180 voluntaris, va rebre un total de 22.600 trucades, un 4 % més que l'any anterior. En general és gent que "està molt sola, que necessita que algú els escolti i tingui una mica d'empatia".

Maria Rosa Buixarrais és la presidenta de la Fundació Ajuda i Esperança, l'entitat que gestiona el telèfon, i té clar que l'increment de trucades també es deu al fet que la gent ara els coneix més. La majoria dels que truquen són dones (un 70 %), la mateixa proporció que les voluntàries que fan possible aquest servei anònim, que s'ofereix les 24 hores al dia i els 365 dies de l'any. Els voluntaris són el motor que fa funcionar el Telèfon de l'Esperança, però Buixarrais recorda que "no tothom ho pot ser". Han de ser persones de més de 25 anys, "emocionalment estables i que no estiguin en un moment difícil", i que prèviament han de passar per un procés de selecció i una formació específiques abans de ser considerades aptes per poder començar a respondre al telèfon.

"Fa més de 10 dies que no parlo amb ningú"

El Ferran va apuntar-se com a voluntari fa uns dos anys, quan es va jubilar i va deixar la direcció d'una empresa. Hi dedica cinc hores dos dies al mes i té molt clar quin és el principal problema que té la gent que hi truca. "Necessiten parlar, és gent que està sola, que no tenen ningú, que no tenen família o que la que tenen no els atén." I n'explica un cas extrem: "Un dia em va trucar una persona i em va dir: 'Fa 10 dies que no parlo amb ningú'", i jo li vaig dir: 'Vinga, doncs parlem, del que vulguis'. La majoria de les històries que expliquen no són fàcils de pair i, a vegades, costa refer-se'n. Cada vegada que truquen diem: 'ai, ai, ai, a veure què passarà'." Les trucades són més freqüents a la nit i en períodes de vacances, "sobretot a l'estiu i el Nadal", quan la gent, probablement, nota més aquesta solitud.