Creen un virus que ataca només les cèl·lules tumorals sense afectar les sanes

La investigació, feta des de l’IDIBAPS i l’Institut de Recerca Biomèdica a Barcelona, Cal insistir, es troba encara en un estat previ

El funcionament d'aquest virus que ataca només a les cèl·lules tumorals, sense afectar les sanes, permetria evitar els efectes secundaris no desitjats que fins ara es produeixen en les investigacions dels tractaments amb virus. El resultat d'aquesta investigació el publica avui la revista 'Nature Communications'. De moment, s'ha provat en models in vitro de càncer de pàncrees i en tumors en ratolins.

La investigació és fruit de la tesi doctoral d'Eneko Villanueva i l'han coliderat Cristina Fillat, cap del Grup de Teràpia Gènica i Càncer de l'IDIBAPS (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer) i Raúl Méndez, investigador d'ICREA de l'Institut de Recerca Biomèdica Barcelona.

Una de les noves teràpies en el tractament contra el càncer es basa en el desenvolupament de virus oncològics. Es modifiquen perquè afectin només les cèl·lules tumorals, evitant així efectes secundaris no volguts. L'equip que ara presenta aquesta investigació, mitjançant l'enginyeria genètica, ha modificat un adenovirus. Fins ara, quan s'augmentava la potència d'un virus, també augmentava la seva toxicitat. Ara s'ha aconseguit que això no passi.

L'adenovirus ha estat modificat perquè actuï quan detecti dues proteïnes. La CPEB 4 i la CPEB1. LA CLEB 4 té una presència important en les cèl·lules tumorals, en canvi la CPEB 1 té una gran presència en les cèl·lules sanes. Per tant, quan el virus modificat detecta una alta presència de CPEB 4 i una baixa presència de CPEB 1 actua. Així s'aconsegueix que ho faci només sobre les cèl·lules dolentes.

De moment, el nou virus s'ha provat en models in vitro de càncer de pàncrees i en tumor de ratolins. Ara els investigadors volen combinar aquest tractament amb altres teràpies amb virus que ja estan en fases més avançades.