Creadors, actors i textos han tingut cita a la Beckett gracienca durant 27 anys

El 31 d’octubre de 1989 va néixer la Sala Beckett, un espai teatral de petit format amb l’objectiu de portar a escena peces de creadors del país i d’estrenar textos d’autors estrangers per donar-los a conèixer a la ciutat. Després de dècades, la sala gracienca abaixa el teló per aixecar-lo a la nova seu del Poblenou amb la mateixa vocació de sempre.

El teatre gracienc neix amb la companyia El Teatro Fronterizo, de José Sanchis Sinisterra, com a seu del grup i com a lloc de trobada per a creadors de diferents disciplines artístiques. L’objectiu de la Beckett, des dels seus inicis, ha estat la promoció i dinamització de la dramatúrgia contemporània posant èmfasi en l’experimentació i les noves formes d’escriptura teatral. La Sala s’ha convertit en un espai de presentació de dramaturgs, textos teatrals o corrents que estaven presents a Europa i que a Catalunya no es coneixien, però també ha estat un centre de formació, un teatre on donar a conèixer i donar confiança a diferents generacions d’autors catalans.

Autors de casa o internacionals han passat pels escenaris de la Beckett
Sergi Belbel, Lluïsa Cunillé, Josep Pere Peyró, Carles Batlle, Mercè Sarrias, David Plana o Pau Miró són planter de la Beckett, en aquesta sala van tenir una part important de la seva formació artística. Però la Beckett també ha donat a conèixer noms d’autors internacionals a casa nostra com Harold Pinter, Martin Crimp, Conor McPherson o Javier Daulte, entre d’altres.

L’Obrador, un espai de formació
L’any 2006 la Sala Beckett va impulsar el seu Obrador Internacional, un projecte pedagògic i creatiu amb activitats de formació de nous autors, promoció del teatre internacional i divulgació de les noves formes i estètiques teatrals. Dins l’Obrador es fan cursos, tallers, lectures dramatitzades, seminaris, edicions i altres activitats.

L’any 2005 la Sala Beckett va rebre el Premi Nacional d’Arts Escèniques de la Generalitat de Catalunya pel seu suport a l’autoria contemporània. Ara, després de 27 anys a Gràcia, està de mudança. Aquesta serà l’última temporada al carrer de Ca l’Alegre de Dalt per començar una nova etapa al Poblenou amb la mateixa vocació que l’any 1989: donar suport a la dramatúrgia contemporània.