Joves de quatre CRAE aprenen a dibuixar per promoure l’acolliment

L’objectiu final del projecte és que les il·lustracions acabin formant part d’un llibre que, si tot va bé, veurà la llum per Sant Jordi

Els joves de quatre centres residencials d’educació (CRAE) de Barcelona han après a dibuixar a través del projecte La Tira!. Ho han fet amb il·lustradores de renom: Cristina Bueno, Flavita Banana, Lyona i Monstruo Espagueti. L'objectiu dels tallers és donar a conèixer l'acolliment familiar i, si s'aconsegueix el finançament necessari, es publicarà un llibre amb les il·lustracions que han fet els infants.

Cinc adolescents del CRAE Urrutia, a Nou Barris, fa unes setmanes que expressen les seves emocions dibuixant. Els acompanyen Guillem Aguadé, educador de la cooperativa ISOM, i Cristina Bueno, una de les il·lustradores amb més projecció de Catalunya. Durant 12 hores (dividides en vuit sessions) els adolescents han respost amb dibuixos a preguntes com ara "qui soc?" o "què em costa més al matí?" i a d'altres més imaginatives, com ara "què faries si fossis president d'una empresa tecnològica?".

L'objectiu dels tallers del projecte La Tira! és doble: d'una banda, posar a l'abast dels residents als CRAE una nova via per expressar-se i, de l'altra, donar a conèixer l'acolliment familiar. Una de les impulsores del projecte, Mireia Calafell, ha explicat a betevé que La Tira! neix d'una experiència personal. "Vaig conèixer una noia que treballa en un CRAE i li vaig dir que m'expliqués què era això. I a partir d'aquí vam dir: 'ostres, com trobem la manera de parlar de l'acolliment?', perquè hi ha una necessitat real".

Proper objectiu: Sant Jordi

Si tot va bé, el proper pas de La Tira! —que impulsa  l'Ajuntament de Barcelona i el departament d'Afers Socials de la Generalitat— és convertir les il·lustracions dels joves en un llibre. Per fer-ho, les impulsores encara han de trobar el finançament necessari, uns 8.000 €. El llibre, que hauria de veure la llum per Sant Jordi, també inclourà dibuixos de les quatre il·lustradores que han format part del projecte i es vol que tingui textos per promoure l'acolliment familiar.

A Catalunya hi ha 1.892 infants i adolescents en situació de vulnerabilitat que viuen en centres residencials d'educació. En ells fan pinya i creen una família amb altres joves que estan en condicions similars fins que no poden tornar a l'entorn familiar biològic o troben una família d'acollida.