Els ecologistes consideren insuficient l’acord de la Cimera del Clima

Desenes de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume per mostrar el seu rebuig a l'acord de la Cimera del Clima celebrada a París fins aquest diumenge. Consideren que limitar l'augment de la temperatura mitjana del planeta entre un grau i mig i dos graus és insuficient. També reclamen que, més enllà de fixar objectius, s'especifiqui com aconseguir-los.

Sota el lema "el clima no està en venda", les entitats del Moviment per la Justícia Climàtica han volgut insistir en la necessitat de més implicació en la lluita contra el canvi climàtic. Després de dues setmanes de negociacions, de la Cimera del Clima n'ha sortit un acord que, per primera vegada, té un caràcter universal i és jurídicament vinculant. S'ha aprovat per unanimitat i fixa revisions cada cinc anys per garantir que s'assoleixen els compromisos adquirits.

Però els activistes consideren que aquest és un compromís insuficient. Els ecologistes ja s'havien mobilitzat a l'inici de la cimera reclamant un acord ambiciós però, com explica Maria Garcia, al final "no hi ha solucions concretes" que defineixin com s'aconseguirà limitar l'escalfament global. També afegeix que "el que cal és relocalitzar l'economia, el model de producció i consum devorador de recursos fòssils i energètics i també de recursos naturals."

En l'àmbit local, l'Ajuntament va presentar fa uns dies a París el seu pla de lluita contra el canvi climàtic. El Compromís de Barcelona, signat per entorn de 800 entitats, recull la voluntat de reduir un 40 % els nivells d'emissions de CO2 per a 2030.L'alcaldessa, Ada Colau, va participar en la cimera del clima per a líders locals, on també es va promoure l'acció municipal en qüestions com els refugiats.