Can Pujades crea un hort mandala en què podran participar 50 famílies

La cooperativa Can Pujades ha creat un hort mandala al seu espai de conreu. La parcel·la fa vuit metres de diàmetre i s'ha fet realitat en només un cap de setmana. Aquest tipus d'hort circular és originari de l'Índia i, segons la filosofia hindú, aconsegueix una terra més fèrtil que reté l'aigua amb més facilitat.

L’hort mandala de la cooperativa Can Pujades encara és una figura circular delimitada per pedres i plena de fems, fullaraca i terra, però en uns mesos es convertirà en un hort ple de colors. Al centre, on l'estètica té un paper especial, han pensat plantar-hi un arbre amb molta flor. A la resta de bancals del voltant tindran cabuda hortalisses i plantes medicinals.

Aquest tipus de plantació, de les quals no n'hi ha gaires a Barcelona, es cultivarà amb la tècnica de la permacultura. Henk Hobbelink, membre de la cooperativa, explica que per a aquest tipus de conreu se segueix una filosofia de "fer un hort sense tocar pràcticament la terra". Hobbelink detalla que s’aniran dipositant capes de fulles, fems i palla fins a tenir un coixí de mig metre. Després, es deixarà descansar la terra perquè els microorganismes preparin el terreny.

Fins ara, el col·lectiu Can Pujades tenia un hort lineal on cultivava bàsicament hortalisses i productes de la terra, però fa unes setmanes van decidir que podien provar aquest tipus de plantació que s'ha fet popular arreu del món.

Al col·lectiu hi participen 50 famílies que regularment visiten l'espai de cultiu de la cooperativa. En aquest nou projecte en què uns van aprenent d'altres, els més petits també hi tindran el seu espai. “S'ha muntat perquè ells puguin plantar, tenir un tros on puguin participar-hi lliurement desenvolupant la seva creativitat. Aquí ells poden escollir què plantar i com fer-ho, col·laborar entre tots els nens”, comenta Claudia Yagüe, membre de la cooperativa.