La consulta amb el metge, per videoconferència

La ciutat ha posat en marxa una prova pilot per facilitar, a través d'una plataforma tecnològica, el contacte per videoconferència entre metge i pacient sense necessitat de fer cap desplaçament. La iniciativa vol facilitar el seguiment mèdic de persones amb problemes de mobilitat.

L'experiència s'ha iniciat a l'EAP Sardenya amb 36 pacients amb problemes de mobilitat com l'Aitor Celis, que va en cadira de rodes i té insomni. El metge de capçalera li està fent un seguiment en què no cal una exploració i, per tant, la visita es pot fer a distància. Gràcies a una plataforma tecnològica que ha desenvolupat la Fundaciói i2Cat, pacient i metge parlen a través d'un sistema de videoconferència. Només cal un ordinador amb càmera i connexió a Internet.

El pacient es connecta 10 minuts abans de l'hora concertada per a la visita i espera la trucada del metge. Durant la connexió es veuen en la pantalla a través d'un sistema de videoconferència i així el facultatiu també pot observar l'estat general del pacient. D'altra banda, durant la teleconsulta, el professional mèdic pot veure simultàniament l'historial.

El gran avantatge és que s'eviten desplaçaments o trasllats innecessaris, tant per al metge com per al pacient.  El dispositiu està pensant sobretot per als ciutadans amb mobilitat reduïda, malalts crònics i la gent gran amb problemes per a desplaçar-se al centre d'atenció primària per al seu seguiment mèdic. En aquests casos és el personal del centre de salut qui es desplaça a casa del pacient.