Consells per respirar menys contaminació

Allunyar-se 10 metres dels cotxes d’Aragó fa que inhalem un 60 % menys de partícules

Les micro particules (PM10) són un agent contaminant que costa de dispersar i, per tant, es concentra a tocar dels emissor, els cotxes. Per això, segons Xavier Querol, investigador del CSIC, cal evitar caminar a tocar dels vehicles. També hi ajuda escollir carrers amples que, tot i tenir més carrils de cotxes, estan més ventilats.

L'avinguda Diagonal és un bon exemple d'un fet paradigmàtic: més cotxes circulant no vol dir respirar més contaminació. El factor clau són les voreres amples. Si les aprofitem i caminem a tocar dels edificis, es redueix exponencialment la contaminació que respirem. "Si m'allunyo uns 15 metres respiro un 50 % menys de micropartícules", explica Querol. Per això recomana fer, en la mesura del possible, els nostres recorreguts a peu per carrers que ens permetin distanciar-nos dels vehicles.

El mateix, segons l'investigador, és aplicable als carrils bici. La Diagonal, en aquest cas, serveix per exemplificar que els ciclistes que utilitzen els carrils bici de l'avinguda estan molt exposats a la contaminació. Els carrils no són segregats i circulen a tocar dels cotxes. Si hi ha alternativa, doncs, cal triar un carril més allunyat.

I un consell més, en aquest cas per als conductors: "El millor que podem fer és apujar el vidre de la finestra quan circulem per la ciutat i activar el sistema de circulació interna de l'aire per no injectar els fums del cotxe del davant", explica Querol.