Concert benèfic de la JONC per commemorar els 20 anys del Projecte Home

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya, formada per 85 músics d'entre 19 i 25 anys, ha celebrat aquest diumenge un concert benèfic a L'Auditori. És el resultat de la 75a estada formativa de la JONC, que han fet durant els darrers dies a Salou junt amb 60 alevins més, de menys de 19 anys. La venda d'entrades ha servit per recaptar fons per al Projecte Home, l'ONG de lluita contra les drogoaddiccions, que celebra el 20è aniversari.

El programa, dedicat especialment al Projecte Home, s'ha centrat en obres inspirades en la lluita per la superació, tal com explica el director de la JONC, Manel Valdivieso: una part de la Primera Simfonia de Brahms, que "és un trànsit de la foscor a la llum"; la Passió segons Sant Mateu, de Bach, que "parla de l'esforç, de la lluita i la victòria final" (cantada pel baríton Josep Ramon Olivé); l'obertura de 'La flauta màgica', de Mozart, que representa "la lluita entre el bé i el mal" i "passa per un procés necessari de purificació dels protagonistes"; el preludi de 'La creació', de Haydn, que és "la descripció del caos abans de l'arribada de la llum", i la suite del 1919 'L'ocell de foc', de Stravinsky, que és "una paràfrasi de l'au fènix, brillant i amb poders màgics, que mor i després ressuscita de les seves cendres, tot plegat passat pel tamís dels grans contistes russos". Aquesta última obra era avui el repte més difícil del repertori per a aquests joves músics.

A més del concert benèfic, un grup de joves atesos pel Projecte Home van fer una xerrada a Salou en el marc d'aquesta estada formativa dels músics de la JONC. La trobada va resultar enriquidora per a tots i els joves músics es van arribar a emocionar en sentir l'experiència de vida d'aquests altres joves que han passat pel món de les drogues. El director del Projecte Home a Catalunya, Oriol Esculies, explica que la música, així com l'esport o altres activitats artístiques, és per als joves un mecanisme de prevenció contra l'addicció a les drogues, atès que molts dels que hi cauen ho fan en no trobar altres alternatives d'oci que els resultin atractives. En aquest cas, la música de la JONC també ha servit al Projecte Home per organitzar un concert benèfic del qual l'ONG en treurà 40.000 euros per als seus projectes.