Compromís del Ple per avançar cap a una gestió pública de l’aigua

El Ple ha aprovat una proposició de BComú per obrir una línia de treball que avanci cap a la gestió pública del cicle de l'aigua amb l'elaboració d'informes tècnics i jurídics. La proposta ha rebut el suport d'ERC, el PSC i la CUP, l'abstenció de C's i el PP, i el vot contrari de CiU. El regidor d'Energia i Aigua, Eloi Badia, ha assegurat que amb una gestió pública de l'aigua es pot rebaixar un 10 % el rebut. CiU, C's i PP han acusat l'executiu d'obrir un debat "demagògic" per "gesticular". La CUP ha presentat una proposta en una línia similar que també s'ha aprovat.

Eloi Badia ha dit que BComú vol "posar fi a les ombres de la gestió de l'aigua". El regidor d'Energia i Aigua ha afirmat que amb la gestió privada l'aigua és un 25 % més cara, i ha recordat que diverses ciutats europees ja han avançat en la gestió pública d'aquest servei. "Avui hem votat transparència, tarifes més justes i que la millor forma és la gestió pública", ha sentenciat Badia. Des del PSC, soci de govern de BComú, Carmen Andrés s'ha mostrat disposada a obrir aquesta línia de treball per explorar la viabilitat de la gestió pública de l'aigua.

La regidora de la CUP Capgirem Barcelona María José Lecha ha criticat que l'aigua sigui "una font de negoci per a uns pocs", i ha afirmat que "només amb una gestió 100 % pública es pot garantir un servei de qualitat". Des d'ERC, Alfred Bosch ha dit que no es pot renunciar al control públic de l'aigua i ha plantejat recórrer a una consulta metropolitana com va fer Berlín. "L'aigua és un bé escàs i en cal una gestió pública", ha conclòs.

Des de CiU, Francina Vila ha dit que el debat és "un joc d'equilibris i gesticulació" al qual el grup no vol entrar i ha acusat l'executiu de moure's per "sectarisme i dogmatisme". El regidor de C'sSantiago Alonso ha qualificat de "demagògic" el debat i ha dit que el fons de la qüestió no hauria de ser un debat ideològic sinó de "trobar el model de gestió més eficaç". El líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que el debat obert per BComú és "una gesticulació més a la qual ens tenen acostumats" i ha reclamat a l'alcaldessa, com a presidenta de l'AMB, que abaixi les tarifes de l'aigua.

La proposta de la CUP, sobre la municipalització de l'aigua, també s'ha aprovat, però amb un resultat diferent. La proposició ha rebut el suport de BComú i ERC, el vot contrari de CiU, C's i PP, i l'abstenció del PSC. Andrés ha justificat aquest vot perquè considera que la redacció del text "pressuposa el resultat final dels estudis".