Nou centre d’atenció a la drogodependència a Drassanes

Les obres del nou Centre d'Atenció i Seguiment Baluard ja han començat i està previst que estiguin enllestides la primavera de 2017. Les instal·lacions situades a l'avinguda de les Drassanes disposaran, a banda de la sala de venipunció, de diferents programes de tractament de les addiccions. L'Ajuntament nega que l'ampliació generi un efecte crida en els usuaris, però l'Associació de Veïns del Raval es mostra contrària al canvi.

El nou CAS Baluard tindrà 530 m2, el doble que l'actual, i disposarà de dues plantes. El centre mantindrà la sala de venipunció, un espai de dutxes i l'anomenada sala de calor cafè per als usuaris, però alhora incorporarà serveis de tractament de les addiccions. Amb el Centre d'Atenció Sociosanitària Baluard ja seran set els districtes que incorporaran aquest model "d'atenció integral" a les drogues, i només quedaran per sumar-s'hi l'Eixample, Gràcia i Nou Barris.

La sala Baluard va obrir el 2005 de forma provisional i envoltada de polèmica. Actualment continua sent la sala que més usuaris rep de la ciutat. De gener a juny de 2016 s'hi han atès 1.276 persones, unes 300 al mes. La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha volgut deixar clar, però, que aquesta ampliació de serveis no generarà un efecte crida.

Les ONG per les addiccions, com Projecte Home, aposten per aquest model integral per continuar reduint les xifres de morts per sobredosi i les infeccions de VIH. Actualment, l'alcohol és el principal motiu de tractament en matèria d'addiccions, seguit de la cocaïna i el cànnabis. Des de l'entitat han avançat que en el darrer any han augmentat en un 20 % el nombre de casos atesos, xifra que revela que hi ha una major consciència per superar una addició.

L'Associació de Veïns del Raval no vol el trasllat

Els veïns, però, es mostren recelosos amb el canvi. Segons el president de l'Associació de Veïns del Raval, Josep García, el nou CAS, a tocar de l'Escola Oficial d'Idiomes, està situat en una zona més transitada i això, més d'hora que tard, provocarà problemes. "Allà on no hi ha un conflicte, tindrem un conflicte. I llavors serà imparable perquè el que demanarem és el tancament definitiu de qualsevol espai de venipunció al barri del Raval", afirma García. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, entén els recels que pot generar aquest canvi entre els veïns, però està convençuda que "és un guany per al Raval i per als usuaris" de Baluard i que cal prioritzar "el dret a la salut" dels ciutadans. Pin també ha explicat que el districte ha posat en marxa una comissió de seguiment, en què també participen els veïns, i que abans que acabi l'any celebraran una nova reunió.