Calma el primer dia de vaga total a l’aeroport

Els treballadors dels controls de seguretat han denunciat a Inspecció de Treball pressions de la Guàrdia Civil

Després que l'assemblea de treballadors d'Eulen rebutgés la proposta de mediació de la Generalitat, aquest diumenge a la mitjanit ha començat la vaga indefinida, diària i de 24 hores dels treballadors de l'empresa de seguretat Eulen. Des de primera hora la situació és de tranquil·litat a les dues terminals i el temps per passar el control de seguretat és mínim comparat amb les grans cues de les últimes setmanes.

Segons Aena, durant el matí l'espera mitjana és d'uns 20 minuts. El moment més complicat d'aquesta primera jornada de vaga total ha estat de matinada. La cua s'ha fet amb els nombrosos passatgers que, per la por de perdre el vol, han anat a l'aeroport amb hores d'antelació i alguns, fins i tot, hi han passat la nit.

Denúncia a Inspecció de Treball

El comitè de vaga ha presentat aquest dilluns al matí una denúncia a Inspecció de Treball per les presumptes pressions que els treballadors del control de seguretat han rebut dels agents de la Guàrdia Civil. Des del comitè de vaga alerten que la situació entre la plantilla d'Eulen i la Guàrdia Civil és tensa. Asseguren que, fins i tot, hi ha hagut vigilants que han sortit dels llocs de treball plorant en sentir-se coaccionats.

El ministre va anunciar aquest diumenge que es posava en marxa el dispositiu de reforç per part de la Guàrdia Civil i que s'estan desplaçant agents d'altres comunitats autònomes per donar suport durant aquests dies de vaga. Des de dissabte, però, els treballadors asseguren que ja hi ha una quinzena d'agents que han estat supervisant els controls de seguretat.

D'altra banda, ara les negociacions estan en punt mort després que l'assemblea de treballadors d'aquest diumenge decidís rebutjar la proposta de mediació. Tenint en compte la situació des del Departament de Treball s'ha afirmat que ells ja han fet tot el que podien fer i que ara l'acord és a mans dels treballadors, Eulen, Aena i el Govern espanyol.  Aquest últim, a través del ministre Iñigo de la Serna, ja ha anunciat que a partir de dilluns començarà a tramitar el procés burocràtic necessari per demanar un laude de compliment obligatori.

Serveis mínims del 90 %

Fins ara les vagues havien estat parcials, en quatre torns d'aturades. A partir d'aquest dilluns, però, s'allarga durant les 24 hores, tots els dies, de manera indefinida fins que hi hagi un acord entre els treballadors, Eulen i Aena. Els serveis mínims són del 90 %, una xifra que des del comitè de vaga consideren excessiva. Asseguren que, amb aquests serveis, es farà pràcticament imperceptible la protesta.

Amb aquesta jornada de vaga ja se sumen 22 dies amb cues a l'aeroport de Barcelona-el Prat en un conflicte que s'està allargant més del previst. Precisament aquest diumenge el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, ha advertit als treballadors d'Eulen que la vaga indefinida pot "provocar un problema d'ordre públic". Per això, ha afirmat que actuaran amb tota la fermesa que requereix la situació.