Com fer-se una placa solar per carregar el mòbil?

L’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana organitza tallers per apropar la tecnologia a tothom

Fabricar una placa solar de viatge per a dispositius mòbils petits, com ara un telèfon, una càmera de fotos o un reproductor MP3 és un dels últims tallers familiars de l'Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana. El centre ofereix tallers tecnològics, pels quals, aquest estiu, han passat més de 250 persones.

A partir de material reciclat d'un ordinador i altres aparells, els participants del taller han aconseguit carregar els seus mòbils Android. Al llarg del taller han construït un circuït d'energia que connectava la placa solar a un port USB. En l'activitat hi han participat adults, però també s'hi han sumat alguns nens que dominen encara més el tema de les tecnologies.  “M'interessa molt la impressió digital, per això em vaig apuntar per saber com animar les màquines o els objectes impresos, sobre els circuits integrats”, comenta Alan Silva, un dels participants. “Tot era reciclat –afegeix Aimar López, uns dels joves participants del taller-. La base l'hem fet amb un tros de fusta que sobrava de tallar amb làser i amb algunes peces d'un ordinador vell. Tot i que hem comprat algunes peces per assegurar-nos que funcionaven. Ens ha costat una mica però al final funcionava, i això que la base era de fusta.” Molts dels usuaris del tallers són repetidors que ja han participat en altres activitats de l'ateneu. La intenció del centre és apropar les tecnologies i la impressió 3D a tothom. “Tenim tot a internet i aquí tenim les màquines i només falta donar l'empenta, perquè aquests temes sovint fan una mica de por al principi, quan comences amb temes d'electricitat i electrònica, però després veuen que no és gaire difícil”, afirma Anna Halcón, tècnica de fabricació digital dels ateneus de fabricació.

Tecnologia a l'abast de tothom

Fa tres anys que l'Ateneu de Fabricació és va instal·lar a Ciutat Meridiana per fer accessible a tothom les noves tecnologies i la impressió 3D. En el darrer any han passat per l'ateneu més de 2.000 usuaris ja sigui de manera individual a partir de les escoles o tallers. “L'ateneu està obert a tothom, al veïnat del barri i la ciutat, perquè aprenguin a descobrir la tecnologia d'una forma lúdica però al mateix temps que sigui útil per als participants - explica Laura Mendoza, membre de l'equip directiu de l'Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana-. En el que cas de les entitats el que fan a vegades són estris, objectes o ginys que fan servir la mateixa entitat. Promocionem molt el que és col·laboratiu. Aquest taller està molt enfocat a l'energia solar, consum, i és un estri que funciona molt bé pel que és les vacances, per carregar mòbils i altres petits aparells electrònics.” La filosofia de l'ateneu és posar a l'abast de tothom les eines de què disposen al centre, demanant a canvi una contraprestació social, preferentment per al barri.