Una intervenció urbanística en clau de dona

L’Ajuntament remodela la Colònia Santiveri després d’escoltar les necessitats de les veïnes

El districte de Sants-Montjuïc ja ha començat la reurbanització dels carrers de la Colònia Santiveri. Els treballs, inclosos dins del Pla de barris de la Marina, tenen un pressupost d'1,15 milions d'euros i estan previstos que s'allarguin fins al setembre. Entre altres actuacions, les obres serviran per millorar la il·luminació, la visibilitat i ampliar les voreres. És una de les primeres intervencions que l'Ajuntament ha dissenyat pensant en les inquietuds i preocupacions de les dones.

La Colònia Santiveri ha començat la seva transformació. L'Ajuntament convertirà els carrers de Gabriel Miró i de Torres Marina en vials de plataforma única per millorar l'accessibilitat dels vianants, ampliarà les voreres del carrer de l'Encuny i renovarà la plaça que fa cantonada amb el carrer dels Motors. També millorarà la il·luminació, n'eliminarà places d'aparcament i tallarà la vegetació que dificulta la visibilitat.

El projecte dona resposta a les mancances que es van detectar a la barriada durant la marxa exploratòria que es va organitzar l'any passat amb veïnes i entitats de dones de la Marina. “Les dones fan més ús de l'espai públic perquè caminen més que els homes, que utilitzen més el cotxe per moure's, per tant la percepció de seguretat entre gèneres és molt diferent”, assegura Jana Cantero, tècnica comunitària de la Marina.

El veïnat es mostra satisfet amb la intervenció urbanística, però creu que per millorar la seguretat a la colònia calen més mesures. “El transport encara que l'hagin posat al carrer de Cisell tenim un tros de camí que és una mica insegur per la nit. Més que res perquè hi ha pocs habitatges i per aquest carrer de Cisell hi ha prostitució i molt segur no és, la veritat”, afirma Josefina Flores, veïna i propietària d'un bar de la zona.

Més mesures de seguretat

Des del districte diuen que la Colònia Santiveri no registra grans índex de delinqüència i esperen que la millora dels carrers i de la il·luminació també augmenti la sensació de seguretat entre les veïnes. Tot i això, si aquesta percepció continua un cop acabin les obres, no descarten prendre altres mesures, com ara allargar el recorregut del V5 perquè doni un servei més directe a la colònia o ampliar el número de patrulles de Guàrdia Urbana.