Colau reclama finançament directe d’Europa a les ciutats per gestionar la crisi dels refugiats

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha titllat de vergonyosa l'actitud que manté l'Estat espanyol en matèria d'immigració i asil, i ha denunciat el "sobreesforç econòmic" que fa Barcelona per gestionar l'acollida dels refugiats. Per això, ha reclamat des de Brussel·les que Europa creï línies de finançament directes amb els municipis que són "ciutats d'acollida".

Colau ha alertat que a Barcelona s'han produït "situacions d'emergència que requereixen intervenir immediatament" i la ciutat està fent un "sobreesforç" amb partides econòmiques pròpies quan, de fet, hauria de disposar de les partides europees.

Per això ha reclamat que Europa reconegui el paper dels governs locals i regionals en la gestió de la immigració, "no només en qüestions de finançament sinó també en el disseny de polítiques públiques", i que avanci en "la governança multinivell". Colau ha posat com a exemple l'acord signat amb Atenes per acollir un centenar de refugiats en el marc del projecte City to city, al qual darrerament també s'ha sumat Amsterdam. Precisament, l'alcaldessa ha proposat a la Comissió Europea que aprofiti aquesta iniciativa de solidaritat entre ciutats per "avançar en l'assignació de fons directes" als municipis que treballen en l'acollida, de manera que puguin tenir un paper actiu en la resolució d'aquesta crisi.

Colau ho ha afirmat a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les en una reunió amb el comissari de Migració, Dimitris Avramópulos, i la comissària de Política Regional, Corina Cretu, per debatre el paper dels municipis en la crisi dels refugiats, en què han participat representants d'una desena de ciutats europees com Amsterdam, Gant, Atenes o Hèlsinki.