Colau aprovarà el pla d’habitatge amb el rebuig d’ERC i la CUP per l’acord amb CiU

Els grups municipals d'ERC, el PP i la CUP votaran en contra del Pla pel dret a l'habitatge 2016-2025 en el ple d'aquest divendres. El govern municipal tindrà, en canvi, el suport de CiU i C's. Els cupaires hi veu "un gir a la dreta" i ERC, "un pla sense canvi", però l'executiu assegura que s'ha fet "des de l'esquerra". El resultat d'aquesta votació contrasta amb la del pla d'allotjaments turístics, que tindrà lloc també durant el plenari, i per a la qual l'equip d'Ada Colau tindrà el sí d'ERC i l'abstenció de la CUP.

El líder municipal d'ERC, Alfred Bosch, ha dit que els republicans no estan contents amb el pla d'habitatge, un document que veu "fet pels de sempre, com els de sempre i amb els de sempre", en al·lusió a l'acord de Colau amb CiU. ERC volia més inversió per crear habitatge públic, veuen "una incògnita" la col·laboració publicoprivada pactada amb CiU i critiquen que el govern no els hagi acceptat la proposta de declarar la ciutat zona de tempteig i retracte perquè l'Ajuntament tingui preferència en la compra d'habitatge.

La regidora de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira, ha dit que el pacte de Colau amb CiU demostra que "el govern ha fet un gir a la dreta" i s'ha mostrat sorpresa que ho hagi fet un executiu que "teòricament defensa unes polítiques d'esquerres en matèria d'habitatge". Rovira ha dit que el pla és "continuista" i ha criticat que es fomenti la col·laboració publicoprivada en la construcció de nous habitatges, que creu que hauria de ser només pública.

El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha replicat que es tracta d'un pla "fet des de l'esquerra i amb mentalitat social". Montaner ha explicat que amb els punts d'acord amb ERC i la CUP són més grans que les diferències i ha admès que la votació del pla d'habitatge en el plenari d'aquest divendres serà "una combinació molt circumstancial i curiosa". El regidor d'Habitatge ha dit que s'han acceptat el 85 % de les al·legacions d'ERC i el 66 % de les de la CUP.

A banda del suport de CiU, el pla d'habitatge tindrà també el vot a favor de C's, tot i que la líder municipal de la formació taronja, Carina Mejías, ha matisat que es tracta d'"un sí crític". Mejías ha assegurat que el pla "s'ha quedat curt" en els objectius i la dotació pressupostària, però ha afegit que "Barcelona no es pot permetre no tenir un pla d'habitatge".

El ple de la geometria variable

Els suports amb què el govern d'Ada Colau aprovarà el pla d'habitatge contrasten amb els que tindrà en la votació del pla d'allotjaments turístics, que tirarà endavant amb el suport d'ERC i l'abstenció de la CUP. C's, com ja van anunciar CiU i PP, hi votarà en contra perquè suposa "una regulació restrictiva". Des de la CUP, María José Lecha ha reiterat que "el pla es queda molt curt" en l'aposta pel decreixement, però ha afegit que "el deixarem passar".