Els Tres Tombs és una festivitat dedicada a Sant Antoni Abat, patró dels animals i dels traginers, que està molt arrelada al barri de Sant Andreu des de temps immemorials.

A Can Fontanet, un antic estable de cavalls del recinte de la Fabra i Coats, hi ha el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu, la tradició més antiga del barri.

Tres voltes i benedicció

Encara que el dia de Sant Antoni Abat és el 17 de gener, a Sant Andreu se celebra la diada dels Tres Toms el diumenge anterior.

La celebració dels Tres Tombs consisteix a fer tres voltes amb l’animal davant el mossèn, per rebre la benedicció a la segona. Aquesta celebració ha passat de festa patronal —cal recordar que Sant Antoni és patró dels animals i dels oficis que hi estan relacionats— a festa tradicional.

Al llarg dels segles XIX i XX, Sant Andreu va deixar de ser una vila agrícola per esdevenir un centre industrial. Va mantenir, però, diverses activitats relacionades amb el món del cavall: tractants, graners, basters o ferrers. A partir d’aquesta nova realitat, es van fer una festa dels Tres Tombs a mida, una festa basada en la presència d’una gran quantitat de persones i no pas en la fastuositat.

Festa gran a Sant Andreu

La celebració dels Tres Toms a Sant Andreu ha passat per tres etapes. La primera, fins als anys 70; la segona, dels 70 als 90, i la tercera, dels 90 a l’actualitat. Al principi, els propietaris dels animals, cavalls sobretot, els guarnien juntament amb els carros i sortien a fer una volta. Més tard, van ser les entitats les que es van encarregar d’organitzar la celebració. Però sempre s’ha mantingut l’essència de la festa, la benedicció del cavall i altres bèsties per la seva ajuda en el progrés de la humanitat.

A Sant Andreu, els Tres Toms és un dia de festa gran i els veïns i veïnes surten al carrer per celebrar-lo i per trobar-se.