El Fòrum de les Cultures del 2004 va transformar el Besòs i va portar grans artistes i intel·lectuals a la ciutat.

Allà on la Diagonal es va trobar amb el mar, en una esplanada que diuen que és la més gran del món després de la plaça de Tiananmen, a Pequín, va tenir lloc un gran esdeveniment cultural pensat originàriament per Pasqual Maragall quan era alcalde de Barcelona i Federico Mayor Zaragoza, aleshores director general de la Unesco. Havia de ser un punt de trobada de la societat civil per reflexionar sobre els grans reptes del segle XXI.

Activitats de tota mena i per a tothom

El Fòrum va rebre tres milions i mig de visitants al recinte, i dos milions més a les activitats repartides per la ciutat. Els tres eixos del Fòrum eren: la diversitat cultural, les condicions per a la pau i el desenvolupament sostenible. Les activitats van ser molt diverses i per a tots els públics: exposicions, congressos, conferències, tallers, mostres, concerts, etc.

Imatges icòniques del Fòrum

La placa fotovoltaica gegant instal·lada al Fòrum es va convertir en una de les imatges icòniques de l’esdeveniment. Una altra imatge icònica es va produir en una activitat de ciutat: el concert de Carlinhos Brown, amb la recordada imatge de l’alcalde Joan Clos ballant damunt la rua. Es diu que hi van assistir mig milió de persones.

El llegat del Fòrum

El Fòrum va servir per fer coincidir en el temps diversos plans urbanístics previstos per la ciutat des dels Jocs Olímpics del 92. Bàsicament, la recuperació del litoral fins al Besòs.

Per a Oleguer Sarsanedas, exportaveu del Fòrum 2004, el llegat del Fòrum està fet d’intangibles: la satisfacció de la gent que hi va assistir i les finestres que es van obrir als seus caps al voltant dels temes tractats. Per a Sarsanedas, els poders polítics i econòmics de la ciutat han volgut ignorar l’esdeveniment fins a fer veure que no havia passat mai. D’alguna manera, se n’han desentès, com si no n’haguessin format part.

El Fòrum va tenir continuïtat a Monterrey el 2007, a Valparaíso el 2010 i a Nàpols el 2014, però cada edició amb menys ressò.