Daniel Sempere, el protagonista de ‘L’ombra del vent’, la novel·la de Carlos Ruiz Zafón, va descobrir “el cementiri dels llibres oblidats” al carrer de l’Arc del Teatre. Però aquest no va ser l’únic indret màgic de la ciutat triat per l’autor.

L’escriptor i periodista Sergi Dòria explica que Zafón no va triar el carrer de l’Arc del Teatre per casualitat, sinó perquè crea una frontera gairebé màgica entre la llum de la Rambla i les ombres dels records. Va concebre el cementiri dels llibre oblidats inspirat en un gran hangar abandonat i ple de llibres que va veure a Califòrnia. Aquest magatzem es podia visitar amb una lot i s’hi podien comprar els llibres ja descartats que s’hi guardaven.

Places i racons

La plaça Reial, l’Ateneu Barcelonès o la plaça de Sant Felip Neri són altres espais que retrata l’obra. Tots aquests indrets són un homenatge literari a una Barcelona desapareguda que l’autor recupera de la seva memòria juvenil però sense cap intenció històrica. Per això, els presenta com espais boirosos i estilitzats al servei de la narració.

L’avinguda del Tibidabo

Al número 32 de l’avinguda del Tibidabo hi ha el Palauet Aldaia. És el lloc on arriba el protagonista de la novel·la seguint la pista d’una carta enviada a l’autor de ‘L’ombra del vent’. Aquesta zona de Barcelona està molt lligada a la vida de Zafón. L’escriptor va treballar en aquesta mateixa avinguda per una agència de publicitat i va estudiar als Jesuïtes de Sarrià, a prop del passeig de la Bonanova.

La Barcelona de Zafón no és nova ni desconeguda, però ell la dota d’una nova dimensió, d’un toc gòtic que converteix la ciutat en una mena de Londres boirós propi de Dickens.

Turisme literari

A partir de la publicació de ‘L’ombra del vent’, el 2001, van proliferar les novel·les que tenen Barcelona com a escenari, com ara ‘La catedral del Mar’, d’Ildefonso Falcones. La publicació i l’èxit internacional de l’obra de Zafón va generar un turisme literari que volia seguir els espais descrits com va passar amb el Carmel que ha inspirat també als escriptors.