El Mercat de Sant Antoni té més d’un segle i va ser el primer dels mercats de l’Eixample. Els diumenges, els cromos i els llibres vells substitueixen la carn, el peix i les hortalisses.

El Mercat de Sant Antoni es va inaugurar el 1882 i va ser el primer de l’Eixample de Barcelona. Va ser molt important, perquè lligava la ciutat vella amb la nova ciutat que creixia fora de les antigues muralles. És obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias i és una estructura panòptica: una estructura central des d’on surten quatre naus que ocupen tota l’illa. L’estructura metàl·lica es va fer a La Maquinista, Terrestre i Marítima.

Les parades de dins i de fora

Tot i pertànyer a l’Eixample, el Mercat de Sant Antoni oferia servei al Raval i al Poble-sec perquè el nou barri encara s’estava construint i no hi havia gaires habitatges. Al principi, hi havia parades de carn i peix, especialment de bacallà, i gallines i coloms, un producte econòmic i molt consumit per les famílies. Però també s’hi venien productes no alimentaris.

L’any 1929, l’Ajuntament va decidir posar ordre a la venda dels productes no alimentaris que es feia al voltant del mercat. Es va construir una marquesina per aixoplugar els comerciants de l’exterior i, alhora, per exercir un control i permetre, únicament, la presència de paradistes amb llicència.

El mercat cultural de la ciutat es feia els diumenges a l’avinguda del Paral·lel. Hi havia llibres i col·leccionisme. Els comerciants de llibre vell i cromos van demanar permís al consistori per fer servir les parades de sota la nova marquesina els diumenges, el dia que estaven desocupades. L’Ajuntament hi va accedir i s’hi van quedar molts anys.

Les obres de remodelació

L’any 2009 va começar el procés de rehabilitació del mercat. Les parades es van traslladar a unes carpes provisionals situades a la ronda de Sant Antoni. A partir de les tasques d’excavació per fer-ne les plantes subterrànies, van aflorar les restes de l’antic baluard de Sant Antoni, que formava part de la muralla, i la contraescarpa, una part de la muralla que tenia funcions defensives. També s’hi van trobar restes de l’antic camí romà.

El 22 de maig del 2018, després de vuit i anys i mig d’unes reformes que van durar més del previst, el Mercat de Sant Antoni va tornar a obrir portes a l’emplaçament antic i originari.