Sobre els terrenys de l’antiga Ciutadella, el Born va ser el mercat central de fruites i verdures de Barcelona, que proveïa d’aquests aliments als altres mercats. Al passeig del Born actual hi havia un mercat a l’aire lliure.

El 1869 l’Ajuntament de Barcelona va encarregar un projecte d’urbanització de mercat cobert que va guanyar Josep Fontserè, amb un projecte inspirat en els edificis de les Halles de París. Ens ho explicava al 2017 l’arquitecte i urbanista José Luis Oyón, en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘.

El 1876 es va inaugurar el primer gran edifici d’arquitectura de ferro de Barcelona amb parades minoristes dissenyades de manera ordenada i amb vigilància interior. El Mercat de la Ribera va ser el mercat del barri fins al 1920.

El barri del Born

El 1921 el vell mercat minorista es va transformar en el mercat central de fruites i verdures de Barcelona. El nou mercat majorista va provocar que s’eliminessin les parades i s’exposés el producte a terra. Com que es treballava a tota hora, sobretot de nit, hi havia comerços oberts tot el dia. Els venedors vivien a les illes del costat del mercat i els veïns van anant conformant un nou barri, amb una identitat i teixit social propi lligat al comerç.

La història del Born com a mercat va acabar el 1971 i, després d’una sèrie de projectes fallits, els jaciments arqueològics de la Barcelona del 1714 el va transformar en el Centre de Cultura i  Memòria.