La cirurgia robotitzada, àrea d’investigació en auge en el camp de la mecànica computacional

Uns 4.000 experts d'arreu del món debatran fins a aquest divendres en l'11è Congrés Mundial de Mecànica Computacional a Barcelona sobre els darrers avenços en la simulació del moviment. Es tracta d'una tecnologia útil en el disseny d'infraestructures, però també en camps com la medicina, en què s'aplica en la cirurgia robotitzada.

En el cas de les tècniques quirúrgiques, el metge pot preveure com reaccionaran els òrgans durant la intervenció gràcies a tècniques de mecànica computacional, una de les àrees d'investigació amb més potencial de cara al futur.

També en el camp de la medicina s'ha presentat un cor mecànic que té l'objectiu de substituir-ne el biològic; la dificultat és que sigui capaç d'adaptar-se als diferents ritmes del cos, un desenvolupament que fa gràcies als models matemàtics. Els càlculs també són útils per fer les proves d'impacte en automòbils, que es calculen numèricament abans de fer-ho directament sobre un prototip.

Entre els 4.000 assistents al congrés es compten enginyers, matemàtics, informàtics o especialistes en el disseny de materials nous, com, per exemple, la fibra de carboni -nanotubs-, 100 vegades més resistent i lleugera que els materials actuals utilitzats per construir avions.

L'esdeveniment, en què tenen lloc prop de 3.200 presentacions de científics procedents de 65 països, tancarà el 25 de juliol. Les dues darreres sessions del congrés, que es fa cada dos anys, es van celebrar a Sao Paulo, al Brasil, i a Sydney, Austràlia.