Els Cinemes Texas reten homenatge a Bigas Luna projectant quatre de les seves millors pel·lícules

Els Cinemes Texas reten homenatge a Bigas Luna, el director barceloní mort el 6 d'abril de 2013. La sala de Gràcia projectarà durant tres dies quatre de les pel·lícules més conegudes del cineasta català. El tribut és part d'una sèrie d'esdeveniments organitzats per la filla del director, Betty Luna, en col·laboració amb la Universitat de Durham (el Regne Unit).

Els actes d'homenatge van arrancar el març de 2015 a San Francisco, als Estats Units, i, després de passar per Newcastle, a Anglaterra, el mes de juny passat ara arriben a Barcelona. El tribut internacional continuarà encara el 2017, quan viatjarà fins a Los Angeles.

En el cas de Barcelona, l'homenatge a Bigas Luna tindrà fins dimecres als Cinemes Texas, al carrer Bailèn del barri de Gràcia, on es projectaran quatre de la vintena de pel·lícules que va rodar durant la seva carrera.

El tret de sortida ha estat aquest dilluns al vespre amb 'Jamón, jamón' (1992), presentada per Santiago Fouz Fernández, professor titulat de la Universitat de Durnham i coorganitzador del tribut a Bigas Luna.

Dimarts dia 13 a les 20 h es projectarà 'Huevos de oro' (1993) i, a les 22.30 h, 'La teta i la lluna' (1994), totes dues amb presentació per part del catedràtic Alfredo Martínez Expósito, de la Universitat de Melbourne, a Austràlia. Aquestes tres pel·lícules conformen la trilogia anomenada Retrats ibèrics del cineasta català.

I, finalment, dimecres dia 14, a les 20 h, es podrà veure una versió restaurada de 'Bilbao' (1978), una pel·lícula que els especialistes consideren "clau en la filmografia del director". Aquesta cinta, protagonitzada per Isabel Pisano i Àngel Jové, va ser seleccionada per participar al Festival Internacional de Cinema de Cannes. L'encarregada de presentar-la serà la catedràtica Carolina Sanabria, de la Universitat de Costa Rica, autora del llibre 'Bigas Luna, el ojo voraz' (2010).