Cinc anys sense curses de braus a La Monumental

Aquest diumenge es compleixen cinc anys de la darrera cursa de toros a La Monumental, arran de la prohibició a tot Catalunya aprovada pel Parlament. José Tomás, una de les màximes figures del toreig, va ser el darrer a trepitjar la plaça, en un dia històric, amb un ple absolut de 20.000 persones. Els taurins volen recuperar la tradició, mentre que els animalistes celebren l'aniversari.

Partidaris i detractors

Cinc anys després de la darrera cursa de braus, els antitaurins fan una valoració molt positiva de la prohibició. L'associació Anima Naturalis, per exemple, la considera un èxit. En paraules d'Aida Gascón, la directora a Espanya de l'entitat, "a Catalunya no hi ha afició, no té cap sentit recuperar un espectacle que la majoria de catalans rebutgen, i fer-se enrere en una decisió que es va prendre democràticament."

En l'altre extrem hi ha els defensors de les curses de braus, com la Unió de Taurins i Aficionats de Catalunya. El seu president, Paco Píriz, assegura que no s'han perdut adeptes, sinó que "hi ha un desig més fort de militar a la causa taurina" arran de la prohibició. De fet, afirma que el nombre de socis de l'entitat no ha parat de créixer.

Sis anys esperant sentència

Els taurins han intentat recuperar la tradició a Catalunya. Aleshores van recollir 600.000 signatures a través d'una Iniciativa Legislativa Popular a tot Espanya que va aconseguir que el Senat declarés la tauromàquia com a patrimoni cultural.

Per la seva banda, el Partit Popular va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra la llei catalana que prohibeix les curses de braus l'octubre de 2010. Després de sis anys esperant sentència, les entitats taurines han presentat aquest dimecres al Constitucional més de 22.000 signatures per exigir-ne la resolució.

Futur incert per a La Monumental

D'ençà que es van acabar els toros, La Monumental ha estat pràcticament inactiva. Tret d'excepcions comptades, com un Van Van Market, l'única cosa que funciona a l'interior de la plaça és el Museu Taurí.

Fa un parell d'anys es va plantejar la possibilitat d'ubicar-hi una mesquita, fet que va aixecar força polèmica, i que l'Ajuntament i el Grup Balaña, propietari de La Monumental, es van apressar a desmentir.