L’acord de París, “un pas endavant, però insuficient”

Les primeres reaccions a l'acord per aturar el canvi climàtic a la cimera del Clima de París coincideixen que marca un abans i un després en les polítiques de compromís mediambiental. Però davant l'entusiasme de polítics i administracions, també hi ha veus més crítiques que assenyalen les mancances científiques del text. Els ecologistes diuen que es redueix a un plec de bones intencions sense concreció.

Segons el director d'Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, el canvi climàtic té un "punt de crueltat" perquè les emissions les generen els països més poderosos i les pateixen els més pobres, que s'enfronten a l'augment del nivell del mar, les inundacions i les sequeres. L'ONG lamenta que l'acord de París no fixa clarament els mecanismes d'ajuda a aquests països, ni tampoc els de control als països emissors.

L'Oficina del Canvi Climàtic hi veu un gran avenç

Des de París, el cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Iñaki Gili, que ha estat present en la cimera, reconeix les febleses del text, però assegura que és un gran avenç. "Per primera vegada a la història hi ha un acord en què tots els països estan incorporats, s'ha creat un marc de seguiment, de transparència i de coses a fer molt robust i molt  ferm", argumenta Gili.

Segons el director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l'acord ha donat un senyal clar al món i també a Catalunya: "S'han de promoure les energies renovables i hem d'anar eliminant progressivament els combustibles fòssils". Unes passes que a Catalunya es donaran a través de la llei catalana de Canvi Climàtic, que serà el marc d'actuació per assolir aquests reptes en les properes dècades."

El compromís de Barcelona amb el Clima

Barcelona també va participar a la cimera i va subscriure un acord de ciutats per reduir les emissions. La ciutat també té un full de ruta per lluitar contra el canvi climàtic. El Compromís de Barcelona pel clima posa la vista a 2030 per aconseguir dos objectius: reduir un 40 % les emissions de gasos efecte hivernacle i augmentar el verd urbà.