L’Hospital Vall d’Hebron participa en un assaig clínic internacional per comprovar l’eficàcia de la teràpia coneguda com a CAR-T per combatre el lupus, una malaltia crònica en què el mateix sistema immunitari ataca i pot danyar qualsevol òrgan del cos. Aquesta tècnica consisteix a extreure cèl·lules T del sistema immunitari del pacient, modificar-les genèticament perquè “expressin un receptor d’antigen quimèric (CAR)” i tornar-les a introduir al cos perquè ataquin l’arrel de la malaltia.

“En el lupus, les cèl·lules CAR-T eliminen els limfòcits B dels pacients, que són responsables de produir els anticossos que causen el lupus“, explica el doctor Pere Barba, director del Programa CAR-T del Servei d’Hematologia.

Reiniciar el sistema immunitari per millorar símptomes i atacar la malaltia

A la pràctica suposa reiniciar el sistema immunitari del pacient per tal que pugui eliminar les cèl·lules nocives. Ara es tracta de comprovar l’efecte i la seguretat del tractament i, per això, de moment es provarà amb un pacient al Vall d’Hebron, a més d’altres 11, d’entre 18 i 65 anys, que assajaran la teràpia a hospitals de França, Alemanya i Austràlia. Tot, després dels resultats positius de la teràpia a una primera prova pilot amb cinc pacients amb lupus a Alemanya. En el cas de Barcelona, uneixen esforços i professionals l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST).

Aquesta teràpia reinicia el sistema immunitari del o la pacient perquè ataqui les cèl·lules que ens interessen”
Mònica Linares, metgessa especialista en hematologia del Banc de Sang i Teixits de Catalunya

A partir d’aquí, posen l’esperança a obrir noves possibilitats de teràpia per millorar els símptomes o guarir els malalts. “Si obtenim bons resultats, podríem oferir noves opcions terapèutiques per a pacients que no responen als tractaments habituals i, fins i tot, per a la remissió de la malaltia”, afirma la doctora Josefina Cortés, investigadora principal del projecte i responsable de la Unitat de Lupus del VHIR.

Una tècnica ja utilitzada en malalties oncològiques

El que es posa a prova ara és, en realitat, una tècnica que ja es fa servir en casos oncològics. De fet, al Vall d’Hebron s’han tractat prop de 300 pacients des del 2019, sobretot amb casos de limfomes B i T i leucèmies agudes limfoblàstiques. Si també té èxit per tractar el lupus, es planteja provar-la amb altres patologies d’aquest tipus.