El centre de dia per a joves migrants vulnerables, a punt d’obrir

Un equip multidisciplinar d’educadors atendrà els joves que esnifen cola, un fenomen que asseguren que és cíclic i que va “a la baixa”

El centre de dia per als menors migrants en situació de vulnerabilitat, alguns dels quals esnifen cola, obrirà portes la setmana vinent. Està ubicat al Fort Pienc i fa setmanes que l'equip multidisciplinar d'educadors, psicòlegs i integradors socials hi treballen. El centre es dirà Dar Chabad, que vol dir "la casa dels joves" en àrab i un dels objectius serà tractar els problemes d'addicció a substàncies tòxiques.

L'espai té 360 metres quadrats a peu de carrer i els joves podran rebre els serveis bàsics d'alimentació i higiene. El centre té capacitat per atendre 25 persones de forma simultània i, tal com va explicar fa uns mesos la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, obrirà de 9 a 21 h els 365 dies de l'any. Els responsables asseguren que des de l'estiu s'està detectant l'arribada constant a Catalunya de prop de 200 joves en situació vulnerable cada mes, la majoria provinents del nord d'Àfrica. Tot i que molts són addictes a la cola, es tracta d'un fenomen, que segons els educadors, va a la baixa. La previsió és que el centre obri el 29 de novembre i des de  principis de mes s'ha estat formant un equip de professionals multidisciplinari, entre els quals hi haurà educadors i integradors socials, terapeutes especialitzats, psicòlegs, psiquiatres, infermers i experts en tallers. A més, s'ha coordinat la seva feina amb la dels educadors de carrer i s'han organitzat sessions informatives per explicar com funcionarà l'equipament al veïnat, que reclamava una solució al problema.

La prioritat de Dar Chabad serà tractar els problemes d'addicció a substàncies tòxiques, sobretot a la cola, i també els trastorns de salut mental. A més, el centre també actuarà per prevenir possibles consums de droga. Bàsicament se centrarà en els joves migrants en situació de vulnerabilitat que viuen o han viscut al carrer.

Es tracta d'un projecte pilot en què col·laboren tres entitats (Sant Pere Claver - Fundació Serveis Socials, Suara Cooperativa i Garbet Cooperativa d'Inserció), gestionat pel Consorci de Serveis Socials de Barcelona i en què participen l'Ajuntament i la DGAIA.