Una carrossa restaurada permetrà celebrar enterraments d’època

Cementiris de Barcelona ha invertit aquest any tres milions d'euros per rehabilitar diverses parts dels recintes funeraris, però també una carrossa d'època que, tirada per dos cavalls, permetrà celebrar-hi enterraments a l'estil del segle XIX.

Coincidint amb la festivitat de Tots Sants, Cementiris de Barcelona ha presentat les darreres inversions en la recuperació del patrimoni històric i la restauració de recintes funeraris de la ciutat. Han restaurat diverses escultures i capelles, però, si del que es tracta és de recuperar la memòria històrica dels cementiris, què millor que recrear els enterraments d'època. Es tracta d'un servei pioner a Espanya, que recuperarà una tradició pròpia del segle XIX. Per fer-ho, s'ha presentat una carrossa tirada per dos cavalls i conduïda per un xofer, que permetrà portar el difunt des de la porta del cementiri fins allà on sigui enterrat. Tot ambientat per un conjunt musical.

Pel que fa a les obres de rehabilitació dutes a terme als cementiris en si, en destaca la reforma interior i exterior de la capella del Cementiri del Poblenou, projectada l'any 1828 per l'arquitecte Antoni Ginesi. Amb una façana neoclàssica i diversos elements decoratius d'art egipci, la capella podrà ser visitada durant les rutes al cementiri i acollirà actes religiosos i culturals. També s'han restaurat diversos espais al cementiri de Sant Andreu, Montjuïc, Sants i les Corts.

El president de Cementiris de Barcelona i regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, i el director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, han presentat també una col·lecció de 10 peces escultòriques funeràries, que han estat recuperades per l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. Es podrà visitar, de manera gratuïta, al Cementiri del Poblenou.

D'altra banda, donat l'augment de la demanda en incineracions (han representat un 43,5% dels enterraments durant el 2012), el Jardí de la Mediterrània del Cementiri de Montjuïc estrena aquest any el columbari xiprer: dues escultures d'acer Corten i vidre en forma d'arbre xiprer, que disposen cadascuna d'espai per a 24 columbaris. D'aquesta manera, es pretén continuar amb l'increment del nombre de cendres que es dipositen als recintes funeraris de la ciutat.