Els 30 anys de cuina d’El Celler de Can Roca, exposats al Palau Robert

La mostra "El Celler de Can Roca. De la Terra a la Lluna" reconeix el projecte dels germans Roca com a gran referent de la gastronomia mundial. L'objectiu de l'exposició és fer un repàs de tot el recorregut del projecte familiar i donar a conèixer com funcionen les interioritats d'aquest restaurant amb tres estrelles Michelin.

El 1986, tot just fa 30 anys, va néixer El Celler de Can Roca al barri de Taialà, als afores de Girona. Dos dels germans Roca, en Joan i en Josep, van posar la llavor del projecte gastronòmic.  L'any 2000 en Jordi Roca es va sumar als seus germans i uns anys més tard, el 2013 i 2015, van aconseguir el reconeixement com a millor restaurant del món. Tot el creixement que ha experimentat el negoci familiar està condensat ara en una exposició al Palau Robert que repassa els 30 anys d'història.

La intenció de la mostra, organitzada per la Generalitat de Catalunya amb el suport d'El Celler, és explicar qui són els creadors, quins són els seus orígens, com s'ha construït tot el que és El Celler i com ha evolucionat fins a arribar al moment actual. Per fer-ho, el relat de l'exposició "El Celler de Can Roca. De la Terra a la Lluna" en repassa les diferents etapes, les efemèrides destacades i desgrana com són els processos creatius dels plats que elaboren. Tot plegat a través de sis àmbits en els quals es divideix la mostra: Memòria d'un bar, Formació, De la Terra a la Lluna, Calidoscopi, Experiència total i Memento mori.

En paraules dels mateix xef d'El Celler Joan Roca, l'exposició explica "la cuina de tres germans bojos per la cuina" i també és una manera d'agrair i reconèixer a tots aquells que d'alguna manera han contribuït a dur El Celler de Can Roca a l'avantguarda de la gastronomia.

El comissari de l'exposició, Toni Massanés, ha comparat la història dels germans Roca amb l'arribada de l'home a la Lluna. De la mateixa manera que els humans no veiem possible arribar algun dia a trepitjar el satèl·lit de la Terra, Massanés assegura que els origens d'El Celler en un barri de Girona no haguessin fet pensar a ningú del món gastronòmic que algun dia aquell negoci esdevindria un excel·lent restaurant de cuina creativa.